J O G A K O Z P O N T . H U

 

 

 

 

 

 

ASRAM

 

JÓGA ÉS MEDITÁCIÓS KÖZPONT

 

  BUDA SZÍVÉBEN

 

Nyitólap

YogaWorks Oktatóképzés:

 

 

English version

 

Rövid összefoglaló

 

A Yogaworks

A képzés

Oktató

Árak és dátumok

Jelentkezés

GYIK

Kapcsolat

Szállás

Szükséges nyelvtudás

 

Joan Hyman Yogaworks Master Workshop 2012 Sept.

 

 

 

YogaWorks Európában, Magyarországon

200 órás oktatóképzés

 

Helyszínek:

YogaWorks a világ minden táján

USA, Costa Rica,

 

Europe:

Hungary – Budapest

France – Paris

Germany – Munich / München

Sweden - Stockholm

Turkey - Istanbul

Greece- Athens-Dublin

Norway - Oslo

 

Japan, Hong Kong, Thailand Sydney, Australia

 

 

ÓRAREND

WORKSHOP

OKTATÓKÉPZÉSEK

MASSZÁZS

JÓGA BOLT

ÁRAK

 

yogaworks teacher training Europe, BudapestYOGAWORKS

JÓGA OKTATÓI TANFOLYAM

200 órás Yoga Alliance által elfogadott képzés

 

Amerika legnépszerűbb jóga oktatói tanfolyama Budapesten!


Nézd meg a videót a képzésről!

 

 

GYIK – GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

 

 

K: Hogy fog telni egy tipikus nap a képzés alatt?

 

Minden nap egy 2-2,5 órás ászana gyakorlással fog kezdődni (kivéve az anatómia hétvégét), majd ahogy haladunk előre a programmal, idővel az óra végén pránayáma gyakorlatok és meditáció is lesznek. Az ászana gyakorlás mindig egy bizonyos típusú pózra vagy póz csoportra fókuszál, (mint pl.: fordított testhelyzetek) és megtapasztalhatod, hogy hogyan kell egy órát úgy felépíteni, hogy az eredményes és ötletes legyen és közben a test is felkészüljön a „csúcs pózra”(pl.: sirsászana, fejenállás).

 

A gyakorlás után egy rövid szünet következik. Ez után megbeszélitek, hogy mi volt az aznapi gyakorláson, a jóga sorozat felépítésére fókuszálva. Ez után Patanjali jóga szútráiból hallhattok előadást és lesz egy kis jóga történelem is, egészen az ebédszünetig (ami általában kb. fél óra). Ez után a reggeli ászanák anatómiai hátterét fogjátok megbeszélni (pl.: a vállöv és gerinc elemzése a fordított testhelyzetekben). Ezután megbeszélitek az adott fordított testhelyzetek lényegét, részletesen tárgyalva előnyeit és ellenjavallatait, valamint a speciális beállítások részleteit. Ezután következik egy „testhelyzet labor” foglalkozás, amin a különböző testfelépítésű hallgatók pózait elemzitek, hogy gyakoroljátok az értékelést.

 

Szintén gyakorolni fogjátok a reggel tanult testhelyzetek kézzel történő javítását, valamint egy kis próba tanításra is sor kerül majd. Ez egy minta példa, mely változhat a tanuló csoport szükségletei szerint, a stúdió lehetőségeitől, az éppen tárgyalt anyagrésztől és a képzés menetrendjétől függően.

 

K: Mennyire kell gyakorlott jógázónak lennem ahhoz, hogy részt vehessek ezen a képzésen?

 

A YogaWorks jógaoktató képzés része egy intenzív, 2 órás ászana gyakorlás naponta. Minden jelentkezőnek erősen ajánlott, hogy rendelkezzen minimum egy éves rendszeres jóga gyakorlással (ez hetente 3 alkalmat jelent) és 2-es vagy ennél magasabb szinten foglalkozzon a jógázással. Amennyiben a jóga teljesen új még a számodra, akkor valószínűleg nem ez az alkalmas program neked, mert nem előnyös egyszerre tanulni az alapokat és azt, hogy hogyan kell tanítani. Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy ha rendszeres jógázó vagy, akkor felkészültebb vagy, mint gondolnád.

 

Olyan tanítványokat várunk, akiknek már megvannak a szilárd alapjai a legfontosabb ászanákat illetően. Ahhoz, hogy részt vehess a képzésünkön, egy elismert jógatanár aláírásával megerősített jóváhagyására, vagy a saját jógatanárod írásos ajánlására van szükség. Ez a tanár fogja figyelemmel kísérni a felkészülésedet és nyomon követni, hogy értetted-e az alapokat, és hogy megvan-e a képességed arra, hogy meghalld az instrukciókat és reagálj rájuk. Nem attól lesz valaki haladó jógázó, mert egy nehéz ászanában minél mélyebbre tud lemenni. A haladó jógázó az, aki az érettség egy bizonyos szintjével képes a matracára állni, és van benne hajlandóság arra nézve, hogy megtanulja és megértse a saját testének a határait.

 

Ne felejtsd el, hogy ez a program nem csak azoknak szól, akik tanárok szeretnének lenni, hanem azoknak is akik el szeretnék mélyíteni a tudásukat!

 

K: Várhatóan hány diák lesz a képzésen és körülbelül milyen korosztályra lehet számítani?

 

Valószínűleg 15-30 fő fog részt venni a kurzuson és várhatóan 20 éves kortól 65 éves korig számíthatunk a résztvevőkre.

 

K: Ha külföldről jelentkezem, szükségem van ajánlólevélre? Tudtok segíteni vízumot, illetve szállást biztosítani?

 

A jelentkezésedhez így is kérjük csatold az ajánlólevelet (recommendation) is. Sajnos mi nem tudunk neked tanuló vízumot vagy szállást biztosítani, de szívesen javasolunk szállás lehetőségeket Neked.

 

K: Mi történik, ha kihagyok egy órát?

 

Ahhoz, hogy megkapd a diplomádat és az okleveled az összes órán meg kell jelenned, mert így tudod csak teljesíteni a Yoga Alliance követelményeit. De természetesen tisztában vagyunk vele, hogy nem mindig lehet felkészülni előre minden eshetőségre. Ezért, ha mégis előfordul, hogy muszáj kihagynod egy órát a következők szerint fogunk eljárni. Azt is megértjük, ha egy óráról korábban kell elmenned, ilyenkor mindig az adott esetben fogjuk megbeszélni, hogy mi legyen a teendő.

 

Hiányzási Szabályzat:

Hogy ki tudd hozni a maximumot az oktatóképzésből elengedhetetlen, hogy az intenzív program első három napján részt vegyél.

 

Ha 1-2 napot hiányzol: ebben az esetben két lehetőség közül választhatsz, hogyan pótold:

 

·          A képzés 4 hete alatt be kell pótolnod az elmaradt óráidat magánóra keretében. Egy két órás magánóra helyettesít egy 1 napos hiányzást. Ára 100$-150$ óránként, amit közvetlenül az oktatónak tudsz kifizetni az óra után. Kérünk, hogy ebben az esetben nyújtsd be a tréning asszisztensnek a munkanaplódat és tudasd vele, hogy szeretnél előjegyeztetni egy magánórát, hogy az elmulasztott napjaidat bepótold. Ő majd megszervez neked egy időpontot az oktatóval. Ha az oktatók nem tartanak magánórát, akkor a 2. lehetőséget kell választanod.

·          A következő tanfolyamon lehet pótolni a kimaradt napokat, ingyenesen. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy csak abban az esetben tudod sikeresen elvégezni a képzést és megkapni az oklevelet és a bizonyítványt, ha az összes hiányzó napot bepótolod.

 

Ha 3-4 napot hiányzol: Választhatsz, hogy két napot magánóra keretében pótolsz e tanfolyamon, de a további 2 napot, csak a következő tanfolyamon végezheted el.

Vagy mind a 4 napot egy következő tanfolyamon végzed el.

 

Ha 5 vagy annál több napot hiányzol: újra kell kezdened a programot kedvezményes áron, a szabad férőhelyek számától függően.

 

Minden tanfolyam esetében: Az elmulasztott órákat ingyen pótolhatod, ha van hely. Az órákat világszerte bárhol elvégezheted, ahol a YogaWorks oktatóképzést tart (pl. San FranciscoF, L.A., NYC, Oslo, Vancouver, stb...).

 

K: Mi az a Yoga Alliance?

 

A Yoga Alliance egy szervezet, mely 1999-ben jött létre abból a célból, hogy felállítsa a jógatanárok és jógatanár képzés az USA-ban országosan elismert standardját. Az USA-ban egyre több jóga stúdió követeli meg tanáraitól, hogy rendelkezzenek regisztrációval a Yoga Alliance-nél a 200 vagy 500 órás szinten. Ugyanakkor ez nem egy jogilag előírt követelmény a jóga tanításához. Jelenleg nincs jogilag előírt végzettséghez kötve az USA-ban a jógatanítás. Fontos tudni, hogy a mi YogaWorks 200 órás programunk megfelel a Yoga Alliance standard követelményeinek, ami a honlapjukon is olvasható: www.yogaalliance.org

 

K: Várhatóan mennyi időt kell majd töltenem a házi feladatok elvégzésével?

 

Várhatóan 4-8 órát kell majd az írásos és olvasási feladatokkal töltened hetente. A házi feladatokat arra találták ki, hogy segítsék az órákon elhangzottak megértését, valamint beépítsék ezeket a saját tanításodba és gyakorlásodba. De ha nem tervezed, hogy tanítani fogsz a kurzus elvégzése után, akkor megteheted, hogy nem végzed el a házi feladatokat, és a programot nem a diploma miatt csinálod végig. Mert ha szeretnél diplomát és oklevelet kapni arról, hogy elvégezted a képzést akkor minden órán meg kell jelenned és minden házi feladatot el kell végezned a Yoga Alliance-nek.

 

K: Van olyan tréner, aki jobb a többieknél? De most őszintén.

 

Őszintén: csak javasolni tudjuk az összes oktatónkat. A YogaWorks oktatóképző programjában résztvevő oktatók a YogaWorks legtapasztaltabb tanárai. Ők maguk is részt vettek a képzésen pontosan amiatt, hogy képesek legyenek új tanárok felkészítésére. A csapat a YogaWorks jelenlegi legjobb oktatóiból áll és minden tanári kart úgy állítottunk össze, hogy a legjobban illeszkedjenek egymáshoz és az anyaghoz. Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy világszerte helyi YogaWorks oktatókat mutathatunk be. Ezek az oktatók maguk is végig mentek a képzés folyamatán, majd asszisztáltak oktatóként korábbi 200 órás képzéseken, hogy képesek legyenek a vezetésre és az együtt vezetésre is.

 

K: Megfelelő lesz a végzettségem ahhoz, hogy jógát oktathassak, ha elvégzem a 200 órás oktatóképző programot?

 

A döntés, hogy valakiből tanár lesz-e vagy sem belülről fakad. Van olyan diák, akiből a 200 órás tanfolyam elvégzése után rögtön profi oktató lesz, míg másoknak több időre van szükségük, hogy az anyagot magukévá tegyék, integrálják, mielőtt tanítani kezdenének. Minden alapvető eszközt el fogsz sajátítani a tanításhoz, de az, hogy mikor kezdesz tanítani, az tőled függ. A program valamennyi követelményének teljesítése után (kontakt órák, házi feladatok, vizsga) kapsz egy igazolást és egy diplomát, hogy elvégezted a 200 órás tanfolyamot és regisztrálhatsz a Yoga Alliance-nél az RYT-200-as szinten (Registered Yoga Teacher 200 – regisztrált jógaoktató 200).www.yogaalliance.org. A 200 órás program elvégzői rendszerint előbb kisebb stúdiókban, edzőtermekben tanítanak, vagy nagyobb stúdiókban helyettesítő tanárként kezdenek el tanítani, vagy magántanítványokat fogadnak (barátok, családtagok stb.).

 

A magyarországi minősítési követelményekkel kapcsolatos kérdéseiddel fordulj Nórához!

 

K: Mi a különbség a 200 órás és a 300 órás képzés között?

 

A 200 órás képzés egy alapozó képzés. Ez a B.A képzéshez hasonló. Miután elvégezted ezt a képzést regisztrálni fogsz a Yoga Alliance-nál RYT-200-as szinten. A 300 órás képzés már a haladó szint. Ez a M.B.A. képzéshez hasonló. Mielőtt a 300 órás képzésre jelentkezel, muszáj elvégezned a 200 órás képzést, amit a Yoga Alliance-nál regisztrálsz. Miután elvégzed a 300 órás képzést a Yoga Alliance-nál RYT-500-as szinten regisztrálhatsz.

 

                                ASRAM Jóga és Meditációs Központ