J O G A K O Z P O N T . H U

 

 

 

 

Szövegdoboz: ASRAM

 

JÓGA ÉS MEDITÁCIÓS KÖZPONT

pil3_min

                                                                           BUDA SZÍVÉBEN

 

NYITÓLAP

Akciók!

Galéria – képek

Mi a jóga?

ÓRAREND, Programok

Hírlevelek

Sajtó, média

Céges jóga

JÓGAOKTATÓ KÉPZÉSEK:

HATHA JÓGA

YOGAWORKS – Vinyasa flow Yoga Alliance diplomával

GYERMEKJÓGA

KISMAMA & BABÁS

Oktatói továbbképzések

ÓRATÍPUSOK:

JÓGA:

Hatha jóga

Iyengar & eszközös jóga

Jóga alaptanfolyam

Astanga jóga

Dinamikus vinyasa flow jóga

Gerinc jóga

Kismama jóga

Babás jóga

Gyermek jóga

Senior jóga

Női jóga

 

MEDITÁCIÓ:

Vipassana Meditáció

Himalájai Tradíció szerint:

Bevezetés a meditációba

 

TORNA:

Pilates

Tai chi

Gerinctorna

KISMAMA ÓRÁK

Kismama jóga

Szülőpozíciós jóga

Babás jóga

Gyermek jóga

Kapcsolatépítés a magzattal

Szülésfelkészítő 4 órás

 

WORKSHOPOK:

Kriston Intim torna

Szemjóga

Indiai vega főzőklub

Hellinger családállítás

Trance dance-transztánc

Arcjóga

Kontakt jóga / acro jóga

összes workshop

 

Magánórák

MASSZÁZS, KEZELÉSEK:

Ajurvédikus

Yumeiho

Kismama MAURI

Gyógymasszázs

Bemelegítő

MA-URI

JÓGA BOLT:

Jóga Könyvesbolt

Jógamatrac és eszközök

Oktatóink

Akciók

JÓGA TÁBOROK

Terembérlet

Indiai receptek

Állás

Linkek

nyuszi4

Térkép, útleírás

Impresszum

 

PILATES

 

>>Órarend

 

Pilates cikkek: A Pilates kulcsa a légzés


A PILATES módszer megalkotójának nevét viseli.


A Pilates olyan légzéssel összekötött gerinckímélő és tartásjavító torna, mely rendszeres gyakorlással formásabb test, erős hasizom, erős hát, jobb testtartás, karcsúbb derék, testi és lelki kiegyensúlyozottság várható.

Joseph Pilates (1880 - 1967) fejlesztette ki a módszert. Németországban született. Beteges, vézna kisfiú volt, asztmában is szenvedett, és edzett, hogy változtasson saját testképén. 1914-ben Angliában érte a világháború, s így németként sorstársaival együtt internáló táborba került. A túlélés érdekében egy torna-gyakorlatsort dolgozott ki - sikeresen. A fogolytábor után a háborús sérültek rehabilitációs gyógytornászaként, keleti elemekre (a Jóga-iskolákra) és a görög-római katonai tornákra építve folyamatosan finomította technikáját, melyet „Test Kontroll” néven 1930-tól oktatni kezdett. A gyakorlatok talán ma sem lennének ismertek, ha Pilates később nem költözik az Egyesült Államokba, és nem tanítja meg a tornát egy táncpedagógusnak, aki elsőként saját növendékeinél alkalmazta.

 

A jóga teljes összpontosítását és egy speciális légzéstechnikát kapcsolt össze a gyakorlatokkal.

A módszer erő és nyújtó gyakorlatokkal edzi a testet, javítja a testtartást és hajlékonyságot. Elsősorban a változásról szól. Testünk állandóan változik, a sejtek megújítják magukat. Ez lehetőséget teremt, hogy fejlesszük magunkat, újra tanítsuk a testet és a szellemet, egyensúlyt teremtsünk a test és a lélek között. Lehetővé tesszük a test számára, hogy egészséges maradjon, és önmagát gyógyítsa.

Pilates hat alapelvet fogalmazott meg. Ezek a fogalmak érvényesek minden teremben vagy szabadban végezhető mozgásra, és a mindennapi életben is hasznukra válnak.

1. Légzés
A helyes légzés hatékony eszköz a mozgás könnyítésére, az eredmény fokozására, segíti a koncentrációt, ami szükséges a gyakorlatok végrehajtásához. A tudatos légzés segít a stressz kezelésében, és megnyugtatja a testet. A mellkasi légzést (oldallégzés) alkalmazzuk, a hasat behúzva tartjuk, de a teljes tüdőfelülettel lélegzünk. Orron lélegzünk be a mozdulat elvégzése előtt, és a gyakorlat során kilélegzünk szájon keresztül.

2. Koncentráció
A Pilates gyakorlatokban minden mozdulatnak van értelme. Az eredményesség egyik feltétele, hogy "jelen légy, itt és most". Testben, lélekben és a gondolatainkkal egyaránt. Nem hagyjuk elkalandozni a gondolatainkat, figyelmünket az elvégzendő feladatra összpontosítjuk. Koncentrálunk arra, hogy mi a helyes és mi helytelen, és összpontosítunk a részletekre.

3. Ellenőrzés
A módszer, amelyet Pilates az "Ellenőrzés Művészetének" nevezett, megkívánja a test tudatos ellenőrzését. Minden egyes mozdulatot meg kell előre tervezni. Gyakorolni és fokozni kell az ellenőrzést minden mozgásnál.

4. Központosítás - Centrum
Egy erős középpont - a has, a hát alsó része, far, medence - minden mozdulatunk kiindulópontja. Ez olyan, mint egy szalag, amely a köldöktől kiindulva körben a hát alsó részéig, a csípő legalsó pontjáig tart. Ebből az erőközpontból indul ki az energia és áramlik a végtagok felé. Minden egyes gyakorlatsor végrehajtása előtt aktiváljuk az erőközpontot, mielőtt a többi izomcsoportot mozgásba hozzuk.

5. Pontosság
A pontosság növeli a hatékonyságot. A gyakorlatok elvégzésén kívül a minél pontosabb kivitelezésre is koncentrálunk.

6. Áramlás - mozgásfolyamat
A módszer a mozgást természetes folyamatában szemléli. A mindennapi életben a mozdulatok nem különülnek el, az egyikmozdulat kapcsolatban áll a másikkal.
A gyakorlás során koncentrálunk az áramlásra, a folyamatosságra. Ha így gyakorolunk, javul a test kiegyensúlyozottsága, koordináltsága.

A Pilates módszer terjedése során még két alapelvvel egészült ki: relaxálás és kitartás, az izmoknak kitartóknak kell lenni. Ezt fokozatossággal és rendszeres gyakorlással érjük el.

Lépésről - lépésre haladva, rendszeres gyakorlással a módszer könnyen elsajátítható. Korra, nemre, edzettségi szintre való tekintet nélkül vágjunk bele bátran!Mit hozz magaddal?

Kényelmes ruházatot, törölközőt a fejed alá (polifoam, párna van)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ASRAM Jóga és Meditációs Központ

1024 Budapest,  Ady Endre u. 1.  I. em.    Tel: 0620-552-6564    e-mail: info@jogakozpont.hu

www.jogakozpont.hu