J O G A K O Z P O N T . H U

 

 

 

 

 

ASRAM

 

JÓGA ÉS MEDITÁCIÓS KÖZPONT

 

beach

 

 
BUDA-PEST SZÍVÉBEN

NYITÓLAP

Akciók!

Galéria – képek

Mi a jóga?

ÓRAREND, Programok

Hírlevelek

Sajtó, média

Céges jóga

JÓGAOKTATÓ KÉPZÉSEK:

HATHA JÓGA

YOGAWORKS – Vinyasa flow Yoga Alliance diplomával

GYERMEKJÓGA

KISMAMA & BABÁS

Oktatói továbbképzések

ÓRATÍPUSOK:

JÓGA:

Hatha jóga

Iyengar & eszközös jóga

Jóga alaptanfolyam

Dinamikus vinyasa flow jóga

Gerinc jóga

Kismama jóga

Babás jóga

Gyermek jóga

 

MEDITÁCIÓ:

Vipassana Meditáció

 

TORNA:

Pilates

Tai chi

Gerinctorna

KISMAMA ÓRÁK

Kismama jóga

Szülőpozíciós jóga

Babás jóga

Gyermek jóga

Kapcsolatépítés a magzattal

Szülésfelkészítő 4 órás

 

WORKSHOPOK:

Kriston Intim torna

Szemjóga

Hellinger családállítás

Arcjóga

REIKI

 

Magánórák

MASSZÁZS, KEZELÉSEK:

Ajurvédikus

Yumeiho

Kismama MAURI

MA-URI

Svédmasszázs

JÓGA BOLT:

Jóga Könyvesbolt

Jógamatrac és eszközök

Oktatóink

Akciók

JÓGA TÁBOROK

Terembérlet

Indiai receptek

Állás

Linkek

nyuszi4

Térkép, útleírás

Impresszum

 

OKTATÓINK, KÖZREMŰKÖDŐINK:

 

nori12

 

Dévényi Nóra,

jógaközpont vezető, alapító

Közgazdász, rekreációs sportoktató,

Hatha jóga oktató, kismamajóga, babás jóga és gyermekjóga oktató, női jóga oktató

Hahota jóga vezető

 

Gyermekkorom óta foglalkoztatnak a nyugati és keleti vallások összefüggései, valamint a pozitív gondolkodás teremtő ereje. Az út első lépéseként végeztem el az Agykontroll tanfolyamot, a módszer segítségével sok apró sikerem volt, nagyszerű kezdet volt az önismeret rögös útján. 2000-ben kezdtem jógázni Böde István jógaoktatónál.

Azóta elkötelezett híve vagyok a jógának, saját bőrömön tapasztalom nap mint nap jótékony hatásait, fiatal fejjel lumbágóból is sikerült kigyógyulnom 1-2 nap alatt a jóga segítségével és Yesudian „Sport és Jóga” című könyvének gyakorlataival. Alapvégzettségem közgazdász, 1997 óta a gazdasági életben tevékenykedtem személyügyi, marketing és értékesítési területen.

Sok feladat- és tevékenységi kört kipróbáltam, de tudtam: valami hiányzik: hogy azzal foglalkozzak, ami valójában legbelül tényleg érdekel: a jógával, egészséges életmóddal, keleti filozófiákkal, önismerettel, és mindezt integratív módon, nem elkötelezve magam egyetlen irányzatnak sem. A központ ötlete 2004 nyarán egy álmatlan éjszakán született villanásszerűen szinte a „semmiből”, a megvalósítás lehetősége 2005-ben jött el. 2006-ban a Testnevelési Főiskola Továbbképző Intézetében rekreációs sportoktató lettem, illetve Domján Ferenc jóganevetés képzőjén végeztem (Laughter Yoga). 2007-ben végeztem a Magyar Jóga Társaság 2 éves jógaoktatói képzésén Selmeci Csongor és Kádár Zoltán vezetésével. 2007. januárban végeztem el az International Wellness Institute kismama jóga oktató képzését, majd babás jógát tanultam. Az ASRAM Jógaközpont első gyermekjóga oktatói képzésén elsajátítottam a gyermekjóga oktatását.

 

Célom, hogy a jógaközpont egyre magasabb színvonalú órákat tartson, kitűnő tanárok vezetésével. Remélem, sokan lelik örömüket a jógaközpontban, lesznek fittebbek, egészségesebbek, kiegyensúlyozottabbak, találnak új barátokat és teszik népesebbé a magyar jógázók táborát. Ezen munkálkodom.

Mottóm: Valósítsd meg álmaid, keresd meg azt, amire legbelül igazán vágysz és kezdd el ma: ha hiszel magadban csak sikert arathatsz! Ne halogasd az életben a fontos döntések meghozatalát: foglalkozz azzal, ami tényleg érdekel, mert így jön egyenesbe az életed!

 

 

melinda_2010

 

Székesvári M. Melinda,

Sportoktató, Hatha jógaoktató

 

1999. elején kezdtem el rendszeresen jógázni. Különböző betegségeim voltak, többek között egy komoly gerincsérülés, amely miatt többféle tornára, kezelésre jártam. Egyik sem hozott igazi eredményt. Annyira tetszett ez a csodálatos, több ezer éves életfilozófia, hogy komolyan és rendszeresen elkezdtem gyakorolni. Egy idő után az oktatói tanfolyamra is eljutottam, egyáltalán nem azzal a céllal, hogy valaha is oktassak, de akkor már komolyan érdekelt a jóga filozófiai háttere is. A Sivananda Jógaközpontban végeztem, majd évek múlva a Nemzetközi

 Wellness Intézet (IWI) keretein belül is elvégeztem a jógaoktatói tanfolyamot, majd a SOTE Testnevelési Karán szereztem „sportoktató rekreáció szakon” képesítést. Mottóm:  „Mert ha belefogtál, azt jelenti, képes is vagy!”  Lao Ce. Nagyon sok mindent köszönhetek a jógának. Nem csak jól-létem, egészségem, hanem egész életem jobbra fordulását. Az vezérel, hogy minél több emberrel megismertessem az igazi JÓGÁT.

 

vargaju

 

Varga Judit

Vinyasa flow jóga, vinyasa flow oktatói továbbképzés vezetője, dinamikus kismama jóga

 

Bemutatkozás:

A jógát szerintem úgy kell gyakorolni, hogy az ember jól érezze magát gyakorlás közben és gyakorlás után is, ez minden más szempontot felülír. 2000-ben kezdtem jógát gyakorolni, először Hatha és Iyengar stílusokban. Az első jógaoktató képzésemet Mexikóban végeztem 2009-ben, a nagyszerű holland tanárnő, Ellen de Jonge iskolájában (Yoga By The Way). A másodikat 2011-ben Budapesten, az amerikai YogaWorks iskola képzésén, Katherine Munroe vezetésével. Mindkettő Vinyasa Flow jógastílust oktatott. Nagy hatással volt még rám a Jivamukti jógaiskola, Seane Corn, Shiva Rea és Simon Borg-Olivier. 2012 januártól - 2013 március végéig Balin éltem és vezettem a sziget egyik legnagyobb jógastúdióját (Power Of Now Oasis), ahol az amerikai Yoga Alliance által akkreditált 200 órás oktatóképzéseket is tartottam a világ minden pontjáról érkező jelölteknek. Jelenleg az amerikai Yoga Alliance E-RYT 200 (Experienced Registered Yoga Teacher at the 200 hr level) fokozatával rendelkezem. Magyarországon és Balin több oktatói továbbképzést, jóga elvonulást és workshopot tartottam, valamit oktatóképzőként részt vettem kismama és baba-mama jóga oktatóképzéseken. A Vinyasa Flown kívül tanítok Jin Jóga, Kismama, Baba-Mama és Gyerekjóga és stílusokban is. 

 

 

 

zoli_min

 

 

Kádár Zoltán,

 jógaoktató, az ASRAM Jógaoktató képzés vezetője

 

Kádár Zoltán közel 17 éve oktat jógát. Az ASRAM Jógaközpont oktatóképzésének tanára. 21 év óta folyamatosan gyakorol, és világhírű jógaiskoláknál képzi magát.

 

Kb. 200 jóga gyakorlót oktat. Jógaoktatók képzésében és továbbképzésében egyaránt nagy népszerűségnek örvend. A jóga elméletével és gyakorlatával kapcsolatos tanításai könnyen érthetőek és alkalmazhatóak. A bonyolult filozófiai összefüggéseket is egyszerűen, életszerűen és humorosan tudja megvilágítani. Rendszeres órákat Szombathelyen és Kőszegen tart.

jozsi2_min

 

 

Papp József,

Jógaoktató, pszichológus

 

A jógaoktató képzés oktatója Papp József közel 11 éve oktat jógát. Az ASRAM Jógaközpont oktatóképzésének tanára. 14 éve napi szinten gyakorol. Több jógaiskola tanításait tanulmányozta és gyakorolta korábban, így többirányú tapasztalattal rendelkezik. Szvámi Véda Bhárati tanítványa, a Himalájai Jóga Tradíció magyarországi csoportjának vezetője. Jelenleg heti két csoportban kb. 50 főt oktat, akik többsége már évek óta együtt gyakorol.

 

Az emberek motivációinak jobb megértése, valamint a jógapszichológia és a modern tudomány tapasztalatainak összevetése érdekében pszichológusi tanulmányokat folytatott, jelenleg egyéni- és csoportos pszichoterápiákat vezet Miskolcon.

 

 

csiki mariann.jpg

 

Csíki Mariann,

Gyermekjóga oktató, óvodapedagógus, a Gyermekjóga oktatóképzés vezetője

 

http://www.jogakozpont.hu/joga/gyermekjoga.html

Tinédzser korom óta jógázom. Egy nyári jógatábor alkalmával, kihasználva a gyermeki nyitottságot, spontán játszani kezdtem egy kisebb focicsapatnyi gyermekkel „jóga módra”. Számukra nem volt lényeges az, hogy a fogócskát, a mesét jóga elemekkel tarkítottam, ők csak egyszerűen jól érezték magukat. Életkori sajátosságuknak megfelelően „csak játszottak”. Az az öröm, melyet az arcukon fedeztem fel, számomra olaj volt a tűzre. Olyan mértékben elevenedtek meg bennem az ősi jógagyakorlatok, hogy pillanatok alatt le tudtam fordítani azokat a gyermek nyelvére. Ez az átkonvertálás annak köszönhető, hogy ott „megszűntem” felnőtt fejjel gondolkozni, átadtam magam a gyermeki világnak. Ekkor figyeltem fel a gyermek és a jóga kapcsolatrendszerének csodálatosan mély tárházára, amelyet egy szóval lehet kifejezni: GYERMEKJÓGA.

 

 

 

safran_ildi

 

 

 

 

 

Sáfrán Ildikó

Kismama jóga oktató, babás jóga oktató

 

Amikor 2004-ben, az ETI (Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet) vizsgájához kapcsolódó életmód táborban megismerkedtem a jógával, tudtam, hogy megtaláltam azt, amit addig kerestem.  Az oktató – későbbi Mesterem – órája, kisugárzása rabul ejtett és ekkor kezdtem a jógát gyakorolni. Pár hónapon belül már az elméletét, filozófiáját is tanultam, és 1 év múlva már órákat tartottam. Célom az, hogy minél több emberrel megismertessem és megszerettessem ezt a csodálatos életformát.

2007-ben az IWI (Nemzetközi Wellness Intézet) szervezésében elvégeztem a kismama és babás jóga oktató képzést is.  A kismama jóga a szívem csücske. Nagyon szeretem segíteni a mamákat életük ezen gyönyörű időszakában, hogy az a bölcsesség, ami bennünk, nőkben ösztönösen jelen van, felszínre kerülhessen és ennek segítségével harmonikus 9 hónapot élhessenek meg, és boldogan, egészségesen várhassák babájuk világra jöttét.

 

 

 

 

 

 

DSC_0012 (2)

Czigány Katalin

Alternatív Mozgás- és Masszázs Terapeuta, TaiJi Quan oktató

 

Harcművészetekkel 1999 óta foglalkozom, amikor ZEN-DO karatézni kezdtem. Hamar kiderült számomra, hogy életformámmá válik a harcművészet. Akkori Mesterem Sensei Ferenczi Tamás nagy lehetőséget látott bennem, neki köszönhetem az első lépéseimet ezen az úton. Az Ő támogatásával a belső erőm, a tudatosságom és az akaraterőm egyre jobban fejlődött és szilárdabbá vált. Kezdtem megérteni ennek az életformának a szépségét.

 

Idővel azonban hiányzott valami a fejlődésemhez, de nem tudtam mi. Egyszer 2007 táján egy barátnőm levitt egy TaiJi edzésre, ahol azonnal tudtam mik a hiányosságaim.. A szilárd, merev erőt legyőzi a rugalmas, áramló lágyság. Komoly erőfeszítésekbe telt mire levetkőztem karatés mozdulataimat és merevségemet, hogy helyébe lépjen a lágyság, lecsendesítsem magamat és belülre figyeljek. Olyannyira sikerült beleszerelmesednem a Taiji-ba Jutasi Zsuzsa Jiao-lian jóvoltából, hogy ma is a Gongfu Budaörsi Szabadidő és Versenysport Egyesület és a TWSKE tagjaként tanítok és versenyzem.

Továbbfejlesztésem céljából 2009-ben elvégeztem az Alternatív Mozgás- és Masszázs Terapeuta képzést, ahol erős anatómiai alapokat kaptam a keleti mozgások és masszázsok használatához. 2004 óta tanulom és használom a Pránanadit, amelynek jelenleg a 6. fokozatáig jutottam.

 

Mozogjunk együtt! Várok mindenkit szeretettel az óráimon!

 

 

Bence Bernadett,

        Testnevelő tanár, Kriston Intim Torna® tréner, Callanetics® oktató.

 

2000-ben végeztem testnevelő tanári szakon az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán Egerben. Elhelyezkedtem pedagógusként és egy idő után kerestem tovább az utam, mi az, ami kapcsolódik az érdeklődési körömhöz, a tevékenységemhez, ami az egészséggel és a testtel foglalkozik. 2005-ben találkoztam a Kriston Intim Tornával®, ami azóta is az életem egy fontos része és adom tovább nagy örömmel a módszert tanfolyamok keretében. Ezek után már tudatosan olyan testmozgást kerestem, ami intenzíven megdolgoztatja a testet, mégis kíméli a belső szerveket. Így lett belőlem először lelkes Callanetics® tornára járó, majd Callanetics® oktató.

 

A Kriston Intim Torna® egy testtudat fejlesztő, egészségnevelő tréning, melynek célja a medencefenék izmok erősítése, karbantartása és egy olyan szokásáthangoló program elsajátítása, ami az alhasi szervek egészségének védelmét szolgálja. A tornával megelőzhető, mérsékelhető, illetve megszüntethető a záróizmok gyengeségéből, helytelen szokásokból, rossz tápanyagellátásból adódó vizelet-, széklet inkontinencia, a gátizmok, alhasi szervek gyulladásos hajlama, aranyér, hüvelyi gyengeség, nőgyógyászati elváltozások, belső szervi süllyedések. A torna segíti a megfoganást, a szülésre való felkészülést, szülés utáni regenerációt, altesti műtétre való felkészülést, műtét utáni felépülést. Hozzájárul az örömtelibb szexuális élethez, növeli az orgazmus készséget. Hatására csökkennek a menstruációs görcsök, szabályozottabbá válik a ciklus. Felkészít a változókorra, annak könnyebb megélésére.

A foglalkozásokon a gyakorlatok között ismeretátadás is történik, megbeszéljük az adott területtel kapcsolatos tudnivalókat. A tornagyakorlatokkal a testünkre hatunk, ugyanakkor a női területek foglalkoztatásával saját nőiségünk is megérintődik, lehetőséget kapunk női önvalónk mélyebb megértésére, önismeretünk kiteljesedésére.

A módszer bármilyen életkorban könnyedén elsajátítható.

A 12 órás tanfolyam végére mindenki egyéni programot kap egy előzetesen kitöltött kérdőív alapján.

 

Szeretettel várok mindenkit, aki szeretné megismerni alteste rejtett izmait, elsajátítani a gáti izmok tornáját és egy olyan életvezetési módot, ami védelmet ad a kismedencei szervek számára.

 

dobos andi

 

Dobos Andrea Beáta

Satipatthána Vipassana Meditáció – meditációs tanfolyam

 

Meditációs és relaxációs tanár, szimbólum és transzlégzés terapeuta. Kiemelten foglalkozom várandósokkal és meddőséggel vagy fogantatási nehézségekkel küzdőkkel.

Gyermekeim: András (2000),  Adél (2004) és Iván (2009) édesanyja.

1996-tól kétéves kutatóúton Ázsiában vettem részt. Nagyrészt Indiában és Mianmarban éltem, kolostorokban ismertem meg a buddhista meditációt. 2000-ben megalapítottuk a Buddhista Vipassana Társaságot és azóta szervezünk rendszeres elvonulásokat. www.vipassana.hu

Kétéves ázsiai tapasztalataim megváltoztatták életemet és felfogásomat. Ott értettem meg, hogy életemben a nehézségeket csak a saját tudatom megváltoztatásával lehet leküzdeni és nem a körülményeim és a körülöttem élő emberek befolyásolásától várhatom a nyugalmat.

Meditációs és légzésterapeutaként közösen éljük újra a csoport tagjainak szülésélményeit, mert ezek nagyon mélyen belénk kódolt sorsüzenetek. De nem visszafordíthatatlan sérülések, hiszen vannak olyan terápiás módszerek, amelyek feloldhatják ezeket a traumákat az anyában, és a gyermekben egyaránt. www.transzlegzesterapia.hu

 

Mi is a szatipatthana vipasszana meditáció értelme és célja?
A világon ismert sokféle meditációs módszer közül Mianmarban a szatipatthána vipasszana meditációt gyakorolják eredeti formájában a történelmi Buddha tanításai szerint.  A szatipatthána szó jelentése: a megfigyelt tárgy közeli, stabil, rendíthetetlen tudatában lenni. A vipasszana szó jelentése: keresztülnézni, áthatolni a különböző tudati és fizikai változásokon. Így a tudat egy meghatározott tárgyra irányul és a csapongó gondolatokat nem engedi felbukkanni. A meditáció révén az intellektuális képességek kitágulnak és a tudás ereje oly módon növekszik, hogy megjelenik a dolgok valódi természete. A koncentráció ilyen módon való fejlesztése természetesen a tanulási képességeket is megsokszorozza, az átélt élmények nagyobb fokú tudatosítása válik lehetővé.

Az előadásokat és meditációs gyakorlatot egyaránt ajánljuk kezdő és gyakorló meditálók számára.

 

 

Oros Dóra_fotó

Oros Dóra

Gerincjóga, Kismamajóga

 

A jógával 2000-ben ismerkedtem meg a Sivananda Jógaközpontban. Hogy miért kezdtem el jógázni? Mindig is vonzott a jóga csöndes, befelé forduló önvizsgálata, de az utolsó lökést a hátfájás adta meg. Amit a jógától kaptam, a vártnál sokkal több és izgalmasabb volt, elindultam egy hosszú önismereti úton.

9 évi gyakorlás ellenére – vagy épp annak eredményeként – egyre erősödő derékfájdalommal küzdöttem, mikor találkoztam a gerincjógával. Rögtön bele is szeret­tem, de hogy miért csak később értettem meg. Ma már tudom, hogy a klasszikus jógaászanák gyakorlása a legtökéletesebb eszköz egy teljesen egészséges ember számára a testi és mentális egészség megőrzéséhez. Azonban ha valami már nem mûködik tökéletesen, akkor nem mindegy hogyan hajtjuk végre azokat. Sőt, egyes testtartások fel is erősíthetik a problémákat. A geincjógával megtanultam olyan izmokat erősíteni, melyek létezéséről korábban nem is tudtam. Az egyes ászanákban pedig megtanultam hogyan korrigáljak, ha valami kellemetlenséget okoz. A legnagyobb eredmény a derékfájdalmam csökkenése, később teljes megszûnése volt. Tapasztalatom akkora erőt és lelkesedést adott, hogy úgy éreztem tovább kell adnom. Ez az elhatározás vezérelt a Mandala Jógastúdió gerincjóga oktatóképzésére. Tudásomat Bene Máté gerincterápiás továbbképzésén gyarapítottam.

2010 novembere óta vezetek gerincjóga órákat, ahol azon munkálkodom, hogy a jóga ne csupán a szerencsés hajlékonyak kiváltsága legyen. Ez a mozgás, ez az önismeret jusson el mindannyiunkhoz, csempésszen jól-létet a mindennapokba!

 

blanka.jpg

Kiss Blanka

Vinyasa flow jóga

 

Sokan vélekednek úgy a jógáról, hogy teljesen megváltoztatta az életüket: jött egy betegség, krízis, amelyben a jóga volt a mentőöv. Ebbe a táborba tartozom én is. Kicsi ovis korom óta a mozgás szerves része volt az életemnek. Olyan volt nekem mint a levegő. Főleg nehéz, kihívásokkal teli versenysportot, extrém sportokat űztem. Aztán az élet úgy döntött 2011-ben, hogy szeretne megtanítani egy kicsit lelassítani és figyelni, ezért megajándékozott a Sclerosis multiplex nevű betegséggel. A felépülésem során találkoztam a jógával. A nulláról indultam és szépen lassan megismertem a testem, elkezdtem együtt dolgozni vele, szinte csapatként, társként, ahelyett, hogy a fejemben döntöttem volna mindenről. Megtanultam keményfejű harcosként alázattal meghajolni a testem előtt. Csodálatos és felejthetetlen érzés volt felvenni a kapcsolatot és kommunikálni minden egyes kis izmommal, és minden lélegzetre együtt mozdulni. Eltűnt a külvilág zaja, eltűntek a fejemben kavargó gondolatok, mintha visszaszippantottak volna a jelenbe és hirtelen megéreztem a létezést. Akkor értettem meg, hogy ez a jóga csodája: megtanít élni, létezni, lélegezni, érezni. Azért lettem oktató, hogy segítsek másoknak is átélni, megtapasztalni ezt a csodát, és ha egyvalakinél is sikerrel járok, már megérte! 
A mottóm: "Nem az vagyok, ami történt velem. Az vagyok, amit választottam, hogy legyek." (C.G. Jung)

 

németh luca.jpg

Németh Luca

 

Amikor gyerek voltam nagyon szerettem a meséket. Olvasni, kitalálni, mondani, hallgatni, eljátszani. De mióta felnőttem egyszerűen lételememmé vált a mese. Valahogy a gyerekkorommal a bőröm alá kúszott és már benne élek, mindenhol ott van, nem tudok szabadulni tőle, remélem soha.

Az eredeti foglalkozásom táncos, tánctanár. Az ezzel töltött tizenkét év alatt tanultam meg: fel lehet szabadulni és fel lehet szabadítani egyetlen mozdulattal. Aztán az élet a jóga felé sodort és a fiam születésével végleg nagy szerelem lett a dologból (babával is, jógával is :).

A flow-ban találtam meg a tökéletes összehangot test, lélek és szellem között. Ez az áramlás felszabadít, épít és soha meg nem szűnően támogat. Ugorj fel hozzám egy körre :)

Angermann Ági

Angerman Ágnes

Ashtanga és vinyasa jóga

 

Öt éve a Bikram jóga révén kerültem kapcsolatba a jógával. Elementáris erővel robbant be az életembe. Kezdettől fogva éreztem, hogy ez több, mint testgyakorlás, kikapcsolódás. Megtapasztaltam, hogy milyen kellemes otthon számomra a saját testem és kezdtem egyre jobban érezni magam a saját bőrömben is.

A jógázás szerves, meghatározó része lett az életemnek. Később megismerkedtem a hatha jógával és az astangával is. Mivel tanáralkat vagyok (ez a polgári foglakozásom is) és úgy általában szeretem átadni, amit tudok, hamarosan úgy döntöttem, hogy nemcsak művelni, de oktatni is szeretném a jógát.

A Mandala Jógastúdióban gerincjóga- és hatha jóga-oktatói, valamint mozgásterapeuta tanfolyamot végeztem. Astanga-oktatói képesítést az Atma Centerben szereztem.

Számomra a jóga jó közérzetet, testi és lelki egyensúlyt és állandó fejlődést jelent, oktatóként pedig az adás örömét is!

Jelenleg astangát és vinyása flow-t oktatok.

Szeretem az astanga dinamizmusát, azt hogy egyaránt próbára teszi a testet és az elmét, bármilyen gyakorlói szinten és hogy nagyon hamar sikerélményhez juttat: szinte gyakorlásról gyakorlásra érezhető a pozitív változás.

A vinyásza flow-ban pedig imádom a lendületet, az ászanák sokszínűségét, a kreatív kombinációs lehetőségeket.

stefán brogyanecz kriszti.jpg

Stefán-Brogyanecz Kriszti

Vinyasa Flow

 

Egészen kicsi korom óta végzek valamilyen mozgást. Kipróbáltam nagyon sok mindent, mire megtaláltam a Vinyasa Flow jógát, amiben minden megvan, amire szükségem van. Egy kicsit olyan, mint a tánc, áramló és lágy, de közben nagyon erőteljes, és koncentrációt igényel. Mindenki megtalálhatja benne azt, amire éppen aznap szüksége van. Fejlődhet testileg és lelkileg egyaránt. Szeretem a vidámságot, az életörömöt, az energiát, és ezt szeretném mindenkinek átadni gyakorlás közben. Nekem a jógázás feltöltődésről, pozitív szemléletről, és soha véget nem érő próbálgatásról, kísérletezésről szól. Szeretem az újabb és újabb kihívásokat, vicces pózokat. :) Varga Juditnál végeztem 200 órás (Yoga Alliance által akkreditált) jógaoktató képzést. Judit hozzáállása és profizmusa nagy hatással volt rám, és tovább mélyítette a jóga iránti szeretetemet. További inspiráció számomra még Kathryn Budig, Dice Iida-Klein, és gyakorlatilag az összes modern Vinyasa Flow oktató.

 

Jancsárik Irén

Babás jóga oktató, AMM terapeuta

 

2004-ben kerültem először kapcsolatba a jógával, és azóta elmondhatom, hogy teljesen átformálta az életemet, és a szemléletemet.

2008-ban tettem le az Alternatív Mozgás Masszázs terapeuta szakvizsgát, 2010-ben babás jóga oktatói oklevelet kaptam az Asram Jógaközpont tanfolyamán, 2012 őszétől tartok a pesti stúdióban kis-és nagybabás órákat. A bőséges magyar néphagyományból merítem a sok-sok mondókát és játékdalt, amit óráimon az édesanyáknak továbbadok. Számomra nagy öröm, hogy részese lehetek a babák fejlődésének, segíthetek elmélyíteni a szülőkkel való bensőséges kapcsolatukat, átadhatom mindazt a tudást, tapasztalatot, amit korábban óvónőként, és háromgyermekes édesanyaként összegyűjtöttem. Természetgyógyászként támogatni tudom az anyukákat a szelíd gyógymódok alkalmazásában, illetve a jóga terápiás gyakorlataival enyhíteni tudjuk a

fokozott terhelésből adódó panaszokat, mint pl. a hát-és derékfájást.

Rónai Robi

 

Rónai Róbert

hatha jóga, senior jóga

 

A jógával még középiskolásként találkoztam, ismerkedtem, de igazán több mint 14 év óta gyakorlok intenzíven. Negyedik éve oktatom felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Az a jógafoglalkozás, amit én tartok klasszikus Hatha Jóga - és a klasszikust nem melléknévként, hanem inkább főnévként használom itt. Azt gondolom, hogy a jóga nevek, iskolák, irányzatok melletti kizárólagos elkötelezettség nélkül is működik. A jógával való lassan 15 éves  intenzív kapcsolatom alatt több módszert, irányzatot is megismertem. Ezek mindegyikében vannak számomra jól használható elemek, és hiányérzetem lenne, ha az egyik melletti elkötelezettségem korlátozna a gyakorlásban és az oktatásban.

 

Schrick Timi

 

Schrick Tímea

hatha jóga, női jóga


„Legyen a test olyan könnyű, mint a levegő.” Li Tao-ce

2003. óta gyakorlom a jógát. Ahogy elkezdtem rendszeresen jógázni, egyre több addig nem érzett izmot fedeztem fel, melyek sorra megerősödtek, és elmúltak az ülő munkából adódó gyakori hát, derék és egyéb fájdalmaim. Egyre hajlékonyabbá váltam, és a helyes testtartás miatt egyre magabiztosabbnak éreztem magam. Megtanultam a helyes légzést egyre nagyobb felületét használva a tüdőm légzőfelületének. Röviden, egyre jobban megismertem a testem és egyre jobban éreztem magam.
Olyan oktatóktól tanultam, akik a gerinc és a test védelme és erősítése mellett a fizikai test helyreállítását helyezték előtérbe a hatha jóga ászanái közül választott biztonságos gyakorlatokkal. Azt vallom, hogy a mai életmód mozgásszervekre, testre, izmokra, ízültekre gyakorolt hatását célzott, tudatos mozgással lehet ellensúlyozni, biztonságosan gyakorolható eszköztárral. Mindezt befogadhatóan azok számára is, akik még nem rendelkeznek megfelelő fizikummal, közben folyamatos kihívást nyújtva az egyre egészségesebb testtel és szellemmel rendelkezőknek.
A jóga folyamatos tanulás, fejlődés számomra. Mindenkori tapasztalataim és tudásom szívesen osztom meg másokkal is.

 

Ligeti Ernő.jpg

Ligeti Ernő

Tai ci, chi kung

Ligeti Ernő a Nemzetközi Chan Wu Szövetség 7. szintű oktatója, a Pagoda Shaolin Kung Fu Egyesület elnöke, többszörös Magyar-, Európa- és Világbajnok.

15 éves korom óta foglalkozom harcművészetekkel. Jártasságot szereztem a déli Shaolin, az északi Shaolin, valamint a Qi Gong és a Tai Ji szellemiségében és mozgásvilágában.

Mai tevékenységeim közé tartozik, az egészséges testi és szellemi életre nevelés, a természetes életmód, az egészségmegőrzés.

Célom, hogy minél több emberrel megismertessem a harcművészetek jótékony hatását, hogy ezzel járulhassak hozzá az egészséges életvitel kialakításához!

 

„ Ha egy évre tervezel, ültess virágot,

Ha tíz évre tervezel, ültess fát,

Ha egy életre tervezel, taníts embereket! ”

www.shaolinkungfu.shp.hubalogh g betti.jpg

Balogh G. Bettina

Felnőtt, Baba-mama és kismama jógaoktató, Akrojóga oktató

 

A jóga, mint életmódforma már hosszú ideje az életem része. A jóga számomra az a komplett rendszer, mely segít frissen és tisztán tartani az elmém, egészségessé és energikussá tenni a testemet, megnyugtatni és harmóniába hozni a lelkemet. Nehéz időszakomban talált rám, gyógyított meg, majd később megleltem benne azt a hivatást, melyre mindig is vágytam.

 2010-ben kezdtem meg az utamat a mozgás világába. Párhuzamosan végeztem el egy sportedző, testépítés-fitnesz szakirányú és egy jógaoktatói képzést. A jóga kihívás volt számomra, de a kellemes fajta. Az a fajta, ami tudtam, meghozza gyümölcsét. Hamar oktatni kezdtem, és szakmai tudásomat továbbképzéseken, specifikus oktatóképzéseken bővítettem. Meggyőződésem, hogy a jóga arra teremtetett, hogy egész éltünk során testi, lelki, szellemi támaszunk legyen.

gacsályi anci.jpg

Gacsályi Anikó

Körülbelül tíz évvel ezelőtt, amikor besétáltam az első jógaórára, úgy éreztem, hogy végre megtaláltam valamit, amit régóta kerestem. A jógával való találkozás meghatározó volt számomra, és hamarosan az életem nélkülözhetetlen részévé vált. Egyre inkább foglalkoztatott a gondolat, hogy szeretnék segíteni abban, hogy minél többen megismerhessék a jóga fizikai és mentális hatásait, hogy megtapasztalhassák, mindazt, amit a jógagyakorlás adhat.

Jógaoktatói tanulmányaimat az Asram jógaközpontban folytattam, és folytatom a mai napig is. Végeztem 200 órás hatha jóga oktatóit, Kismama jógát, és idén elvégeztem egy 200 órás Vinyasa flow dinamikus jógaoktatói tanfolyamot.

Szerintem a jógaórákon csodák történnek. Az ászanák rendszeres gyakorlásával tudatosabbá, erősebbé, feszesebbé, kiegyensúlyozottabbá válhatsz. A gyakorlás fokozhatja az elégedettség érzetet, segíthetmegismerni és elfogadni magad, a helyzeted, amiben vagy és megváltoztatni, amit meglehet.

A jógában a gyakorlás a fontos, nem a gyakorlat, és az, hogy fejlődsz-e tőle, hogy jobban érzed-e magad!?

Várlak szeretettel hatha és vinyasa flow óráimon…..

juraseva3.jpg

Márkusné Jurás Éva

Hatha jóga, pránajáma

 

Hosszú évekig tartó spirituális bolyongásaim után , hat évvel ezelött rátaláltam a jógára . Azonnal tudtam , hogy ez az , amit kerestem . Magával ragadott a sokszínűsége , a mélysége és a rengeteg eszköz/ászana,pránajáma,relaxáció,meditáció és még sok más/, amelyek segítségével  bármikor , bárhol , akár egyedül is gyakorolhatok.
Hamar kialakult bennem a vágy , hogy ezt az utat , lehetőséget másoknak is megmutassam , ezért 2012- ben elvégeztem az Asram Oktatóképzését remek tanáraim segítségével . Továbbképzéseiken , táboraikban azóta is rendszeresen részt veszek.

 

Mindezekért

-ha tudatosan el akarsz kezdeni valamit
-ha tudatosan bele akarsz menni valamibe
-ha tudatosan be akarsz fejezni valamit
-ha tudatosan el akarsz engedni valamit

 

GYERE JÓGÁZNI!

kuti judit3.jpg

Kuti Judit

Gyermekjóga

 

Számomra a jóga ajándék. Ha jógázom, akkor pihenek, feltöltődöm, jól érzem magam és utána minden könnyebbé válik... még én is! :-)

Először 2005-ben találkoztam vele, amikor az Egyesült Államokban éltem au-pair-ként, ahol egy indiai nagypapa tanított meg az első ászanákra. Később, már hazatérve várandósságom idején, 2010-ben a kismama-jóga ajándékozott meg az elmélyült befelé fordulás és a magzatommal való kapcsolat élményével. Önbizalmat, erőt és hitet adott a nagy kaland előtt.  Kislányunk születése után a baba-mama jóga csodálatos világa ajándékozott meg mindannyiunkat. Végül 2013-tól az ASRAM Stúdióban találtam meg azt a jógaközösséget, ahol azóta is rendszeresen gyakorlok és fejlődöm. Itt végeztem el a gyermekjóga-oktatói tanfolyamot is Csíki Mariannnál, ami után egyértelműen világossá vált, hogy a gyermekjóga az én utam. Ezt bővítem még kismama és baba mama oktatói végzettséggel, hogy kerek egész legyen ez az ajándék az életemben.

 

Oktatóként és anyaként is azt látom, hogy zajos, sokszor zavaros világunkban a gyermekjóga fantasztikus ajándék gyermekeinknek is. Számukra ez "csak" egy mesés-játékos foglalkozás, mégis remek hatással van a mindennapi életükre. A mozgásfejlesztés mellett pozitívan hat az érzelmeikre, így családi és óvodai-iskolai kapcsolataikra is; önbizalmat, nyugalmat és egyensúlyt biztosít számukra, és segít a feszültségek feloldásában is.

 

Személyesen tapasztalom, hogy a jóga kedvező hatásai elkísérnek és segítenek átlendülni a nehezebb hétköznapokon is. Azért lettem jógaoktató, mert szeretném átadni ezt az ajándékot minél több gyermeknek, hogy az életet mindinkább harmonikusan, vidáman és kiegyensúlyozottan élhessék meg.

 

anita

Varsányi Anita Alinka

Pilates

 

Többféle mozgást kipróbáltam már, de amiben igazán otthon éreztem magam, az a pilates. Megfogott a rendszere, hogy milyen csodálatos változásokat érhetünk el a testünkben-lelkünkben a segítségével. Javítja a tartást, megszünteti a derékfájdalmakat, szépen formálja az alakot, egyszerre erősíti és lazítja az izmokat. Mindenkinek szívből ajánlom!

A pilates oktatóképzést 2012-ben végeztem el Surányi Nelly vezetésével. Később részt vettem Bene Máté gerincterápia jógával oktatói továbbképzésén.

 

sugar berci.jpg

Sugár Bertalan

Vinyasa flow, astanga-vinyasa

 

Nyolc éve kezdtem ashtangázni Szil Katalin iskolájában és már az első óra alkalmával felismertem, hogy  a jóga az a fajta fizikai kihívás, amit mindig is kerestem. Nem telt sok időbe azonban, hogy rájöjjek, jógázni sokkal többet jelent ászanák gyakorlásánál. Évről-évre többet gyakoroltam, formálódtam, ezt a folyamatot hol több, hol kevesebb türelemmel "viseltem". Évek óta dédelgetett álmom volt, hogy egyszer jógát taníthassak, de mindig csak halogattam, mert nem éreztem a tudásmat elégnek ahhoz, hogy ezt biztonsággal másoknak átadhassam. A fordulópont az Asram Vinyasa Flow oktatóképzése volt, amibe véletlenül botlottam bele, persze lehet, hogy ez volt csak az igazán karmikus fordulat… Varga Judit, az oktatóképzés vezetője új irányt adott az életemnek, átformálta a jógáról eddig kialakult képemet és elindított egy merőben új irányba, ami úgy tűnik, a végtelenbe vezet.

Gyere el az órámra, ahol a vinyásza flow szabad áramlása lágyítja az ashtanga rigorózus módszerességét...

Légy erősebb, bátrabb, szebb és szabadabb, engedd, hogy a lélegzeted szabályozza az életed ritmusát. 

Fedezd fel önmagad, lépj túl a komfortzónád eddig ismert határain, go with the flow!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mira

Hatha Jóga oktató, Gerincjóga oktató, Női jóga oktató, Okleveles Alternatív Gyógyító

 

A klasszikus balett órák mellett kyokushinkai karatéztam, tanultam pantomimot, jazzbalettet, társastáncot és steptáncot. Tanultam vívni, lovagolni és még edzőteremben is voltam. A játszótereken görkoriztam, gördeszkáztam, rollereztem. Ha volt lehetőségem jégkoriztam és nagyon szerettem a labdajátékokat.

2003-ban kezdtem el Hatha Jógázni, és hogy megmutassam másoknak is ennek a mozgáskultúrának a csodáit, elkezdtem egyéni órákat tartani. Kipróbáltam a Tai Chi-t és a Chi Kung-ot is.

Ami megmaradt a fenti sportok közül, heti rendszerességgel úszom és biciklizem, napi rendszerességgel pedig, hatha jógázom.

Tanulmányaim során egyre jobban belemélyedtem az emberi anatómiába, és az emberi test mozgásbeli határai is nagyon érdekeltek. Végül az ázsiai anatómia mellett maradtam. Mindezek mellett foglalkoztam táplálkozáskultúrával és ezotériával is. Munkám során több száz embernek sikerült segítenem az egészségük helyreállításában.

Bár elsősorban a rehabilitáció területén dolgozom, célom mégis az, hogy az emberekkel megismertessem a prevenció egészségmegőrző hatásait, eredményeit. Ha megvan a tudásuk mindahhoz, hogy az öngyógyító mechanizmusaikat karban tartsák, megfelelő módon aktiválják, nem csak a korral járó betegségeket előzhetik meg, hanem a hajlamokat is, az örökölhető, sőt a népbetegségeket is!

Egyéni és személyre szabott jógasorokat állítok össze problémára, betegségre, életmódra.

Előadásaimon igyekszem átadni mindazokat az alapvető ismereteket, amelyek elengedhetetlenek az egészségmegőrzéshez.

Szekeres Tamás

gyakorló, meditációs tréner és szakirányú fordító-tolmács

 

„8 éve találkoztam a meditációval, nagyon sokat segített egy motorbaleset utáni hosszú rehabilitáció részeként. A Breathworks Mindfulness 8 hetes képzésen vettem részt és úgy maradtam, azóta napi rendszerességgel gyakorlok. El is végeztem a tanár képző kurzusukat Manchesterben és 2013 óta akkreditált MBPM (mindfulness based pain management) tréner vagyok.  

 5 éve hazaköltöztem Magyarországra, számos MBPM tanfolyamot tartottam-tartok mozgássérülteknek, rászorulóknak és a Szentendrei Jógatérben meditációt tanítok 2,5 éve.

 4 éve gyakorlok a Mahasi-féle Vipassana irányzatban is, fordítottam több szakirodalmat és a Buddhista Vipassana Társaság elvonulásain rendszeresen tolmácsolok, melynek kuratóriumi tagja vagyok. Ezek a munkák nagyban tágították látómezőmet, betekintést és gyakorlási lehetőséget biztosítottak más tradíciókba, gyakorlatokba és világnézetekbe.

  Tapasztalataimat ötvözöm a reggeli meditációk során, ahol felébresztjük a testet és az elmét hogy lelkileg stabilan, nyugodtan induljunk a napnak. Gyakorlatok amivel biztosan találkozhatsz a reggeli alkalmakon: 3 rekeszizom légzés, Sotai- légzés, Test és Elme pásztázás, Tudatos légzés, A csengő hangjai meditáció, Elengedés mechanizmusa, Gondolati nyomkövetés, Metta, Kapcsolódás ... és mindezek kombinációja amerre az adott reggel és csoport vezet.”

        

                              

NOVOTHNY.jpg

Novotny Laura

Hatha, gerincjóga és nőijóga oktató

 

2001-ben találkoztam a jógával, amire akkor még nem értem meg. Csupán praktikus célok vezettek a jógaszőnyegre - a gyakorlás rugalmassá tett, elcsendesített, és a stressz negatív hatásait kiegyengette. A jóga és én közel 4 éve lettünk elválaszthatatlan barátok, amikor az életem egy olyan szakaszába lépett, ahol a tudatosság, a tudatos lét vált az egyetlen úttá.

Ma már a jóga az életem szerves része, illetve a jógát igyekszem megélni minden pillanatban. Számomra a jóga a tudatos áramlás, a csend, a béke, az önismeret útja, amely befogadóvá és nyitottá tesz bármely életfeladat előtt. Olyan pozitív változásokat idézett az életemben szellemileg, lelkileg és fizikailag, hogy azt éreztem, másokkal is meg kell osztanom ezt a csodás életformát, transzformációs lehetőséget.

Így néhány éves gyakorlás után 2014. januárban elvégeztem a Mandala Jógastúdió 110 órás Gerincjógaoktatói képzését, melyről tudtam, hogy a valódi mélyülés első nagyon fontos állomása lesz. Azóta már a Baraka Jóga Stúdió 300 órás Hatha és Női Jógaoktató képzésén fejlesztem tudásomat, amely a World Yoga Alliance nemzetközi jógaszervezet által akkreditált oklevelet ad. A tanulás folyamata azonban még koránt sem ért véget, azonban eddigi ismereteimet örömmel és szeretettel osztom meg másokkal is.

A gerincjóga azért nagyon fontos, mert egy belépő fokozat a jóga világába. Mindenkinek “receptre felírnám”:-), korra és fizikai állapotra való tekintet nélkül, hiszen olyan destruktív lelki és fizikai hatást gyakorol minden emberre az urbánus létformánk, amit a gerincjóga segítségével csodálatosan helyre lehet állaítani, sőt még sokkal több elérhető általa.

Lehet, hogy valaki megáll a gerincjógánál és azt mondja, hogy ez tökéletesen elég, azonban lehet, hogy egy olyan dimenziót, önismereti utat nyit ki a gyakorló számára, ami  örökre megváltoztatja az életét. Szeretnék ott lenni ezeknél az első lépéseknél, hogy támogassak, biztassak és együtt fejlődjek minden gyakorlóval. 

Egy dolgot kérek csak: nyitottságot. A többi majd jön magától.

A jógában való szakmai mélyülésemet először a Mandala Gerincjógaoktatói képzésén kezdtem 2014 elején, majd a a World Yoga Alliance, nemzetközi jógaszövetség által akkreditált Baraka Jógastúdió 300 órás hatha és női jógaoktatói képzésén folytattam. Tudásomat folyamatosan bővítem - workshopok és továbbképzések által -, hiszen a jóga egy kimeríthetetlen terület, kíváncsiságom és tudásszomjam pedig kiapadhatatlan:).

"Élj úgy, mintha ma lenne az utolsó napod. Tanulj úgy, mintha örökké élnél.” /Mahatma Ghandi/

 

            Békési Bogi.jpg                                                                                 Békési Boglárka

 

                                                     Pilates és jógaoktató, okleveles sportedző

 

 

 Gyermekkorom óta lételemem a mozgás, a zene és az olyan befelé irányuló tevékenységek, mint az írás, az olvasás és a meditáció. Egyetemi éveim alatt ismerkedtem meg közelebbről a jógával is, mely első látásra szerelem volt. Fokozatosan, szinte észrevétlenül, de annál szembetűnőbb hatással vált életem szerves részévé, mind szellemiségét, mind mozgásformáját tekintve. A keleti vallások iránti kitűntetett érdeklődésem és tanulmányaim, illetve a jóga szeretete vezetett el végül arra az örömteli útra, melyen ma is járok, és melynek rengeteget köszönhetek. Világkörüli utazásaim során ezek az élmények csak tovább bővültek és szélesedtek.

Jelenleg a jóga tradíciójával foglalkozom, szanszkritot, jógahagyományokat, jógaszentírásokat tanulok Európa egyetlen felsőfokú jógamesteri képzésén, nappali tagozaton. Mellette csakrameditációkat és gerincjógát tartok.

Két éve ismerkedtem meg a szemléletében a jógához jól illeszkedő, speciálisan a gerincoszlop rugalmasságára és a tartóizmok megerősítésére kifejlesztett mozgásformával, az ún. „medical fitness” irányba tartozó Pilates módszerével. Egyedülálló edzésmódszerének kulcsa, a Pilates torna lényege, a mozdulatok minőségi és nem mennyiségi elvégzésében rejlik. A gyakorlatok szinte teljes egészében folyamatos, áramló mozgássorokból állnak, így javítva az izmok állóképességét, a koordinációt, az egyensúlyt és a mozgás kecsességét. A Pilates technika légzésszabályozása révén ritmust ad a gyakorlatoknak és segíti a mély hasizmokhoz való kapcsolódást. Bátran ajánlom mindenkinek, aki egy kíméletes, de nagyon hatékony módszerrel szeretné formába önteni testét-lelkét vagy csak egyszerűen helyére szeretné rakni a csigolyáit csontkovács segítsége nélkül!:)

A lélek, a test és a világ körüli utazásaim során szerzett tapasztalataimat és tudásomat szívesen osztom meg másokkal, fontosnak tartom az emberi kapcsolatokat és az egymásra való odafigyelést. Szívesen segítek ezt másoknak is kialakítani és megtalálni az ehhez megfelelő forrásokat önmagukban és a közösségekben, amelyben élnek.

És hogy mit jelent számomra a jóga?

A reggel első lélegzete és az este utolsó lehelete. Az Energia, amely áramlik és körbejár; a Fény, mely felragyog és átölel. A Szó, mely megmutat és a Hang, mely elcsendesül. Az Érintés, ami vezet és a Kapcsolat, ami örök.

 

                                                                                                                     

 

zoli_min

 

 

Hadi Júlia

 ashtanga jógaoktató

 

10 évvel ezelőtt, tánctanulmányaim során találkoztam először az ashtanga vinyásza jógával. Tetszett a dinamizmusa, az elcsendesdés, ami az órák után átjárt, és hogy feltöltött energiával. Mintha kicserélődtek, megújultak volna a sejtjeim. Fokozatosan, egyre nagyobb teret nyert életemben a gyakorlás, és egyre jobban lenyűgöz a rendszer hatékonysága, mélysége és távlatai. Szeretném, ha minél több ember átélhetné a gyakorlás jótékony hatásait, ezért végeztem el az Atma Center oktatói tanfolyamát. Ez a módszer mindenkinek nyújt kihívást és sikerélményt egyaránt, hálás vagyok, hogy megismertem és művelhetem. 
Mottó: Tedd magad próbára és nem fogsz csalódni!.

 

                                                                                                                     

 

zoli_min

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

András (2).jpg

 

Brávácz Alexandra

hatha jóga és gyerekjóga-oktató

 

A jógával először a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán találkoztam, ahova vallásbölcselet-filozófia szakra jártam. A jógaoktatói tanfolyamot 2012-ben fejeztem be, tanáraim voltak Kádár Zoltán, Mezősi Anna és Papp József. Azóta oktatok hatha jógát. Gyerekjóga oktatói tanfolyamon is részt vettem ebben az évben – mozgásfejlesztést, érzelmi intelligencia-fejlesztést tanítok gyerekeknek a jóga nyelvén, játékosan.

Amikor tíz évvel ezelőtt először léptem a jógamatracra viszonylag hamar éreztem a jóga áldásos hatásait. A jóga citta vrtti nirodha, azaz megfékezni gondolatainkat, érzelmeinket, végeredményben megismerni önmagunkat. Amióta jógázom, tisztábban rálátok késztetéseimre, vágyaimra, így mára már többször is sikerül, hogy döntéseimet nem automatizmusok, szokások határozzák meg. Az évek óta bennem zajló szüntelen kíváncsiság hajtott akkor és indított el ezen az úton. A jóga a saját gyakorlásomban testi és lelki önterápia.

A jóga lényege nem az, hogy lábunkkal háromszor körbe tekerjük testünket. Többször hallom, hogy azért fél valaki kipróbálni a jógát, mert nem elég hajlékony és edzett. „Kezdő vagyok, jöhetek?” „Még sosem jógáztam, az baj?” Nem! Pont ezért csináljuk, mert nem vagyunk elég rugalmasak és erősek testi és lelki szinten. Csak kezdj hozzá és lélegezz.

A jóga öntanulmányozás és önmegvalósítás. A testi, gondolati és érzelmi síkon történő rugalmatlanság, a görcsök, a félelmek megmutatkoznak a fizikai testen. Ha megtanulod az elméd tudatosan a lélegzeten keresztül figyelni, akkor a hétköznapi életben kezd el működni a jóga. A jóga nem csak a jógaközpontban történik, hanem utána is, a mindennapjaidban. A jóga gyakorlati pszichológia,a jóga segít abban, hogy kiegyensúlyozottabb légy és rá tudj nézni az eseményekre.

A jóga nem sport. Nincs verseny, nincs teljesítmény-kényszer. Bárki, bármikor elkezdheti és újrakezdheti. És nem, a jóga nem csak nőknek való, sőt, évszázadokon keresztül, egészen a 20. századig nők nem is gyakorolhatták. A férfiak számára is komoly fizikai és lelki kihívást jelent.

A jóga nem vallás. Bármilyen vallású ember végezheti. Nem a felszínhez, hanem mély önvalódhoz szól. Az órákon csak megtanuljuk, hogy hogyan vedd fel vele a kapcsolatot. Ha jógázol, önmagad lehetsz. Nem a szereped, akinek szeretnéd, hogy mások lássanak, vagy aki megfelel a szüleid, a gyereked, a főnököd, a munkatársak és a barátok elvárásainak, hanem aki te tényleg vagy. A jógában nincs szereplés, itt megnyugodhatsz.

A jóga lélegzet, a belégzés – kilégzés együttese, folyamatos pulzálása, a jóga maga az élet, az életerő. Megfeszítés – elengedés: a jóga az egység. Erre kalandra hívlak titeket.

Szeretettel várlak!
Brávácz Alexandra

 

 

 

Fekete András

Power jóga oktató

 

Egészen fiatalon kezdtem el sportolni. Szertornával indultam, közben úsztam, futottam, majd tizenévesen tettem egy kitérőt a küzdősportok világában. Később ezzel párhuzamosan jöttek a téli sportok, a síelés, nyaranta amatőrködtem mint fal- és hegymászó. Különböző sportágakban versenyeztem külföldön, és a mai napig elég intenzív, mozgásban gazdag életmódot élek. :)

Jógával 2004 - 2005 között kezdtem el foglalkozni, főleg filozófiai szinten, bizonyos értelemben akár hívhatnám vallásos szintnek is. 

Azóta vagyok vegetáriánus, mostanra vegán.

Életvitelemben, mindennapjaimban is elsődleges helyet foglal el a Jógikus életmód, legalábbis ennek a nyugaton általam kivitelezhetőnek elfogadott változata.

Az ászanákat eleinte nem tartottam fontosnak, de 2012-ben alkalmam nyílt rá, hogy elkezdhessek komolyabban megismerkedni velük. Nem tartott sokáig, hogy teljesen beleszeressek ebbe a csodálatos mozgásrendszerbe, a Bhaktivedanta főiskola tanárainak jóvoltából. 

Diplomás kickbox oktatóként eleinte csak a jóga nyújtó és relaxációs elemeit használtam, nem sokkal később, 2013-ban elkezdtem oktatni a Hatha jógát. 

Mára ezt power jógával egészítettem ki, óráim nem mellőzik a tradicionális szemlélet mélységét, és a fizikai intenzitást sem.

Namasté

 

 

 

 

ASRAM Jóga és Meditációs Központ

1024 Budapest,  Ady Endre u. 1.  I. em.   Tel: 0620-552-6564    e-mail: info@jogakozpont.hu

www.jogakozpont.hu