J O G A K O Z P O N T . H U

 

 

 

 

 

beach

 

 
BUDA-PEST SZÍVÉBEN

NYITÓLAP

Akciók!

Galéria – képek

Mi a jóga?

ÓRAREND, Programok

Hírlevelek

Sajtó, média

Céges jóga

JÓGAOKTATÓ KÉPZÉSEK:

HATHA JÓGA

YOGAWORKS – Vinyasa flow Yoga Alliance diplomával

GYERMEKJÓGA

KISMAMA & BABÁS

Oktatói továbbképzések

ÓRATÍPUSOK:

JÓGA:

Hatha jóga

Iyengar & eszközös jóga

Jóga alaptanfolyam

Dinamikus vinyasa flow jóga

Gerinc jóga

Kismama jóga

Babás jóga

Gyermek jóga

 

MEDITÁCIÓ:

Vipassana Meditáció

 

TORNA:

Pilates

Tai chi

Gerinctorna

KISMAMA ÓRÁK

Kismama jóga

Szülőpozíciós jóga

Babás jóga

Gyermek jóga

Kapcsolatépítés a magzattal

Szülésfelkészítő 4 órás

 

WORKSHOPOK:

Kriston Intim torna

Szemjóga

Hellinger családállítás

Arcjóga

REIKI

 

Magánórák

MASSZÁZS, KEZELÉSEK:

Ajurvédikus

Yumeiho

Kismama MAURI

MA-URI

Svédmasszázs

JÓGA BOLT:

Jóga Könyvesbolt

Jógamatrac és eszközök

Oktatóink

Akciók

JÓGA TÁBOROK

Terembérlet

Indiai receptek

Állás

Linkek

nyuszi4

Térkép, útleírás

Impresszum

 

OKTATÓINK, KÖZREMŰKÖDŐINK:

 

nori12

 

Dévényi Nóra,

jógaközpont vezető, alapító

Közgazdász, rekreációs sportoktató,

Hatha jóga oktató, kismamajóga, babás jóga és gyermekjóga oktató, női jóga oktató

Hahota jóga vezető

 

Gyermekkorom óta foglalkoztatnak a nyugati és keleti vallások összefüggései, valamint a pozitív gondolkodás teremtő ereje. Az út első lépéseként végeztem el az Agykontroll tanfolyamot, a módszer segítségével sok apró sikerem volt, nagyszerű kezdet volt az önismeret rögös útján. 2000-ben kezdtem jógázni Böde István jógaoktatónál.

Azóta elkötelezett híve vagyok a jógának, saját bőrömön tapasztalom nap mint nap jótékony hatásait, fiatal fejjel lumbágóból is sikerült kigyógyulnom 1-2 nap alatt a jóga segítségével és Yesudian „Sport és Jóga” című könyvének gyakorlataival. Alapvégzettségem közgazdász, 1997 óta a gazdasági életben tevékenykedtem személyügyi, marketing és értékesítési területen.

Sok feladat- és tevékenységi kört kipróbáltam, de tudtam: valami hiányzik: hogy azzal foglalkozzak, ami valójában legbelül tényleg érdekel: a jógával, egészséges életmóddal, keleti filozófiákkal, önismerettel, és mindezt integratív módon, nem elkötelezve magam egyetlen irányzatnak sem. A központ ötlete 2004 nyarán egy álmatlan éjszakán született villanásszerűen szinte a „semmiből”, a megvalósítás lehetősége 2005-ben jött el. 2006-ban a Testnevelési Főiskola Továbbképző Intézetében rekreációs sportoktató lettem, illetve Domján Ferenc jóganevetés képzőjén végeztem (Laughter Yoga). 2007-ben végeztem a Magyar Jóga Társaság 2 éves jógaoktatói képzésén Selmeci Csongor és Kádár Zoltán vezetésével. 2007. januárban végeztem el az International Wellness Institute kismama jóga oktató képzését, majd babás jógát tanultam. Az ASRAM Jógaközpont első gyermekjóga oktatói képzésén elsajátítottam a gyermekjóga oktatását.

 

Célom, hogy a jógaközpont egyre magasabb színvonalú órákat tartson, kitűnő tanárok vezetésével. Remélem, sokan lelik örömüket a jógaközpontban, lesznek fittebbek, egészségesebbek, kiegyensúlyozottabbak, találnak új barátokat és teszik népesebbé a magyar jógázók táborát. Ezen munkálkodom.

Mottóm: Valósítsd meg álmaid, keresd meg azt, amire legbelül igazán vágysz és kezdd el ma: ha hiszel magadban csak sikert arathatsz! Ne halogasd az életben a fontos döntések meghozatalát: foglalkozz azzal, ami tényleg érdekel, mert így jön egyenesbe az életed!

 

 

melinda_2010

 

Székesvári M. Melinda,

Sportoktató, Hatha jógaoktató

 

1999. elején kezdtem el rendszeresen jógázni. Különböző betegségeim voltak, többek között egy komoly gerincsérülés, amely miatt többféle tornára, kezelésre jártam. Egyik sem hozott igazi eredményt. Annyira tetszett ez a csodálatos, több ezer éves életfilozófia, hogy komolyan és rendszeresen elkezdtem gyakorolni. Egy idő után az oktatói tanfolyamra is eljutottam, egyáltalán nem azzal a céllal, hogy valaha is oktassak, de akkor már komolyan érdekelt a jóga filozófiai háttere is. A Sivananda Jógaközpontban végeztem, majd évek múlva a Nemzetközi

 Wellness Intézet (IWI) keretein belül is elvégeztem a jógaoktatói tanfolyamot, majd a SOTE Testnevelési Karán szereztem „sportoktató rekreáció szakon” képesítést. Mottóm:  Mert ha belefogtál, azt jelenti, képes is vagy!”  Lao Ce. Nagyon sok mindent köszönhetek a jógának. Nem csak jól-létem, egészségem, hanem egész életem jobbra fordulását. Az vezérel, hogy minél több emberrel megismertessem az igazi JÓGÁT.

 

vargaju

 

Varga Judit

Vinyasa flow jóga, vinyasa flow oktatói továbbképzés vezetője, dinamikus kismama jóga

 

Bemutatkozás:

A jógát szerintem úgy kell gyakorolni, hogy az ember jól érezze magát gyakorlás közben és gyakorlás után is, ez minden más szempontot felülír. 2000-ben kezdtem jógát gyakorolni, először Hatha és Iyengar stílusokban. Az első jógaoktató képzésemet Mexikóban végeztem 2009-ben, a nagyszerű holland tanárnő, Ellen de Jonge iskolájában (Yoga By The Way). A másodikat 2011-ben Budapesten, az amerikai YogaWorks iskola képzésén, Katherine Munroe vezetésével. Mindkettő Vinyasa Flow jógastílust oktatott. Nagy hatással volt még rám a Jivamukti jógaiskola, Seane Corn, Shiva Rea és Simon Borg-Olivier. 2012 januártól - 2013 március végéig Balin éltem és vezettem a sziget egyik legnagyobb jógastúdióját (Power Of Now Oasis), ahol az amerikai Yoga Alliance által akkreditált 200 órás oktatóképzéseket is tartottam a világ minden pontjáról érkező jelölteknek. Jelenleg az amerikai Yoga Alliance E-RYT 200 (Experienced Registered Yoga Teacher at the 200 hr level) fokozatával rendelkezem. Magyarországon és Balin több oktatói továbbképzést, jóga elvonulást és workshopot tartottam, valamit oktatóképzőként részt vettem kismama és baba-mama jóga oktatóképzéseken. A Vinyasa Flown kívül tanítok Jin Jóga, Kismama, Baba-Mama és Gyerekjóga és stílusokban is. 

 

 

 

 

zoli_min

 

 

Kádár Zoltán,

 jógaoktató, az ASRAM Jógaoktató képzés vezetője

 

Kádár Zoltán közel 17 éve oktat jógát. Az ASRAM Jógaközpont oktatóképzésének tanára. 21 év óta folyamatosan gyakorol, és világhírű jógaiskoláknál képzi magát.

 

Kb. 200 jóga gyakorlót oktat. Jógaoktatók képzésében és továbbképzésében egyaránt nagy népszerűségnek örvend. A jóga elméletével és gyakorlatával kapcsolatos tanításai könnyen érthetőek és alkalmazhatóak. A bonyolult filozófiai összefüggéseket is egyszerűen, életszerűen és humorosan tudja megvilágítani. Rendszeres órákat Szombathelyen és Kőszegen tart.

jozsi2_min

 

 

Papp József,

Jógaoktató, pszichológus

 

A jógaoktató képzés oktatója Papp József közel 11 éve oktat jógát. Az ASRAM Jógaközpont oktatóképzésének tanára. 14 éve napi szinten gyakorol. Több jógaiskola tanításait tanulmányozta és gyakorolta korábban, így többirányú tapasztalattal rendelkezik. Szvámi Véda Bhárati tanítványa, a Himalájai Jóga Tradíció magyarországi csoportjának vezetője. Jelenleg heti két csoportban kb. 50 főt oktat, akik többsége már évek óta együtt gyakorol.

 

Az emberek motivációinak jobb megértése, valamint a jógapszichológia és a modern tudomány tapasztalatainak összevetése érdekében pszichológusi tanulmányokat folytatott, jelenleg egyéni- és csoportos pszichoterápiákat vezet Miskolcon.

 

 

csiki mariann.jpg

 

Csíki Mariann,

Gyermekjóga oktató, óvodapedagógus, a Gyermekjóga oktatóképzés vezetője

 

http://www.jogakozpont.hu/joga/gyermekjoga.html

Tinédzser korom óta jógázom. Egy nyári jógatábor alkalmával, kihasználva a gyermeki nyitottságot, spontán játszani kezdtem egy kisebb focicsapatnyi gyermekkel „jóga módra”. Számukra nem volt lényeges az, hogy a fogócskát, a mesét jóga elemekkel tarkítottam, ők csak egyszerűen jól érezték magukat. Életkori sajátosságuknak megfelelően „csak játszottak”. Az az öröm, melyet az arcukon fedeztem fel, számomra olaj volt a tűzre. Olyan mértékben elevenedtek meg bennem az ősi jógagyakorlatok, hogy pillanatok alatt le tudtam fordítani azokat a gyermek nyelvére. Ez az átkonvertálás annak köszönhető, hogy ott „megszűntem” felnőtt fejjel gondolkozni, átadtam magam a gyermeki világnak. Ekkor figyeltem fel a gyermek és a jóga kapcsolatrendszerének csodálatosan mély tárházára, amelyet egy szóval lehet kifejezni: GYERMEKJÓGA.

 

 

 

safran_ildi

 

 

 

 

 

Sáfrán Ildikó

Kismama jóga oktató, babás jóga oktató

 

Amikor 2004-ben, az ETI (Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet) vizsgájához kapcsolódó életmód táborban megismerkedtem a jógával, tudtam, hogy megtaláltam azt, amit addig kerestem.  Az oktató – későbbi Mesterem – órája, kisugárzása rabul ejtett és ekkor kezdtem a jógát gyakorolni. Pár hónapon belül már az elméletét, filozófiáját is tanultam, és 1 év múlva már órákat tartottam. Célom az, hogy minél több emberrel megismertessem és megszerettessem ezt a csodálatos életformát.

2007-ben az IWI (Nemzetközi Wellness Intézet) szervezésében elvégeztem a kismama és babás jóga oktató képzést is.  A kismama jóga a szívem csücske. Nagyon szeretem segíteni a mamákat életük ezen gyönyörű időszakában, hogy az a bölcsesség, ami bennünk, nőkben ösztönösen jelen van, felszínre kerülhessen és ennek segítségével harmonikus 9 hónapot élhessenek meg, és boldogan, egészségesen várhassák babájuk világra jöttét.

 

 

 

Bagi Botond

Vinyasa flow oktató

 

Mielőtt mélyebben megismerkedtem volna a jógával, jópár évig rendszeresen űztem a  bodyart illetve pilates mozgásformákat. Ezeken az edzéseken találkoztam először a "testtudat" kifejezéssel. Majd később a testemen kívül valami másban is szerettem volna tudatosan fejlődni, ekkor már nem háríthattam tovább, beléptem életem első jógagyakorlására. Amiért ott is ragadtam és később elhatároztam, hogy tanítani is szeretném, azt a tudatosságot, amit nem csak az izmaink használatában, de a gondolkodásmódban is megjelenít a jóga.

Fontosnak tartom, hogy a jelen kor embereként közelebbi kapcsolatot ápoljunk a testünkkel és persze a lelkünkkel is. Sokszor megszokásból, rutinból cselekszünk a hétköznapok teljesítményközpontú hajszájában. A jóga segíthet egy megfigyelő, szemlélődő szerepbe helyezni magunkat, hogy új összefüggéseket fedezzünk fel, kilépjünk a beragadt mintáinkból, amik sokszor észrevétlenül a továbblépésünk gátját jelentik.

Szeretnék minél több embernek segíteni, hogy közelebb kerüljön ahhoz, ami a valódi rendeltetése, egy olyan eszközt adni az emberek kezébe, amivel magabiztosan tudnak fejlődni a céljaik irányába.

 

Bence Bernadett,

Testnevelő tanár, Kriston Intim Torna® tréner, Callanetics® oktató.

 

2000-ben végeztem testnevelő tanári szakon az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán Egerben. Elhelyezkedtem pedagógusként és egy idő után kerestem tovább az utam, mi az, ami kapcsolódik az érdeklődési körömhöz, a tevékenységemhez, ami az egészséggel és a testtel foglalkozik. 2005-ben találkoztam a Kriston Intim Tornával®, ami azóta is az életem egy fontos része és adom tovább nagy örömmel a módszert tanfolyamok keretében. Ezek után már tudatosan olyan testmozgást kerestem, ami intenzíven megdolgoztatja a testet, mégis kíméli a belső szerveket. Így lett belőlem először lelkes Callanetics® tornára járó, majd Callanetics® oktató.

 

Szeretettel várok mindenkit, aki szeretné megismerni alteste rejtett izmait, elsajátítani a gáti izmok tornáját és egy olyan életvezetési módot, ami védelmet ad a kismedencei szervek számára.

 

            Békési Bogi.jpg   

Békési Boglárka

Pilates és jógaoktató, okleveles sportedző

 

 Gyermekkorom óta lételemem a mozgás, a zene és az olyan befelé irányuló tevékenységek, mint az írás, az olvasás és a meditáció. Egyetemi éveim alatt ismerkedtem meg közelebbről a jógával is, mely első látásra szerelem volt. Fokozatosan, szinte észrevétlenül, de annál szembetűnőbb hatással vált életem szerves részévé, mind szellemiségét, mind mozgásformáját tekintve. A keleti vallások iránti kitűntetett érdeklődésem és tanulmányaim, illetve a jóga szeretete vezetett el végül arra az örömteli útra, melyen ma is járok, és melynek rengeteget köszönhetek. Világkörüli utazásaim során ezek az élmények csak tovább bővültek és szélesedtek.

Jelenleg a jóga tradíciójával foglalkozom, szanszkritot, jógahagyományokat, jógaszentírásokat tanulok Európa egyetlen felsőfokú jógamesteri képzésén, nappali tagozaton. Mellette csakrameditációkat és gerincjógát tartok.

Két éve ismerkedtem meg a szemléletében a jógához jól illeszkedő, speciálisan a gerincoszlop rugalmasságára és a tartóizmok megerősítésére kifejlesztett mozgásformával, az ún. „medical fitness” irányba tartozó Pilates módszerével. Egyedülálló edzésmódszerének kulcsa, a Pilates torna lényege, a mozdulatok minőségi és nem mennyiségi elvégzésében rejlik. A gyakorlatok szinte teljes egészében folyamatos, áramló mozgássorokból állnak, így javítva az izmok állóképességét, a koordinációt, az egyensúlyt és a mozgás kecsességét. A Pilates technika légzésszabályozása révén ritmust ad a gyakorlatoknak és segíti a mély hasizmokhoz való kapcsolódást. Bátran ajánlom mindenkinek, aki egy kíméletes, de nagyon hatékony módszerrel szeretné formába önteni testét-lelkét vagy csak egyszerűen helyére szeretné rakni a csigolyáit csontkovács segítsége nélkül!:)

A lélek, a test és a világ körüli utazásaim során szerzett tapasztalataimat és tudásomat szívesen osztom meg másokkal, fontosnak tartom az emberi kapcsolatokat és az egymásra való odafigyelést. Szívesen segítek ezt másoknak is kialakítani és megtalálni az ehhez megfelelő forrásokat önmagukban és a közösségekben, amelyben élnek.

És hogy mit jelent számomra a jóga?

A reggel első lélegzete és az este utolsó lehelete. Az Energia, amely áramlik és körbejár; a Fény, mely felragyog és átölel. A Szó, mely megmutat és a Hang, mely elcsendesül. Az Érintés, ami vezet és a Kapcsolat, ami örök.

 

 

Bertalan Beáta

pszichológus, hatha jóga és gyerekjóga oktató

 

Pszichológus és pszichológia szakos tanárként végeztem az ELTE-n, 2008-ban. Több éve foglalkozom gyerekekkel, mint pszichológus és gyermekjóga oktató, és 7 éve tartok jógaórákat, iskolásoknak és tiniknek.

Mély elköteleződéssel vagyok a gyermekek iránt, jólétük és boldogságuk szempontjából. Nagy öröm látni, hogyan tudnak kibontakozni és fejlődni a gyerekek a jóga eszközeivel, egyénileg is, és a társas kapcsolódások szintjén is.

 

Összességében 15 éve gyakorlom a jóga különböző formáit.

2007–ben jártam először Indiában, a jóga hazájában. Összesen eddig háromszor volt alkalmam eltölteni egy-egy hónapot az indiai Satyananda Yoga ashramban, ahol megtapasztalhattam a jógikus életformát, találkoztam az indiai kultúrával, és utazásom során meglátogattam a világ első jógaegyetemét, a Bihar School of Yoga-t. Itt találkoztam Indiában élő Mesteremmel, Swami Niranjanananda Saraswatival, a Satyananda Yoga tradíció élő mesterével, akitől a mantra beavatást is kaptam.

 

2009-ben végeztem el a Satyananda Yoga Akadémia egy éves tanári alaptanfolyamát. A mindennapi életben is törekszem megvalósítani mestereim tanítását, ami ennek az iskolának a fő pillére is egyben: „Szeress, szolgálj, adj, meditálj, tisztulj, valósítsd meg önmagad.”

Gyermekjóga oktatói képesítésemet Csíki Mariannál szereztem.

 

Swami Sivananda szavaival élve: a jóga által a fej, a szív és a kezek harmóniájának megteremtésére törekszünk. Ezt a tapasztalást élhetjük át az órákon, amit később át tudunk vinni a mindennapokra.

Szeretettel várok minden érdeklődőt!

 

Csomor Inci

Hatha, gyerekjóga, vinyasa flow, kismama flow és babás jóga oktató

 

15 évvel ezelőtt ismerkedtem meg a jógával. Saját magam fejlesztése miatt végeztem el az első tanfolyamom, egyre jobban megkedveltem a jógát.  Folyamatosan kúszott bele az életembe, mára elmondhatom a munkám a hobbim is. Folyamatosan képzem magam. Mivel magam is több jógaközpontot kipróbáltam, ezért mind jógázóként, mind jógaoktatóként van tapasztalatom abban, hogy milyen az igazán ellazító és felpezsdítő jógaóra.

A "jóga érzés" megismerése után tudatosan készültem arra, hogy ezt átadom mindenkinek, aki kutatja a test és a lélek harmóniáját, vagy egyszerűen lazítani szeretne a rohanó mindennapokban.

 

 

 

 

 

DSC_0012 (2)

Czigány Katalin

Alternatív Mozgás- és Masszázs Terapeuta, TaiJi Quan oktató

 

Harcművészetekkel 1999 óta foglalkozom, amikor ZEN-DO karatézni kezdtem. Hamar kiderült számomra, hogy életformámmá válik a harcművészet. Akkori Mesterem Sensei Ferenczi Tamás nagy lehetőséget látott bennem, neki köszönhetem az első lépéseimet ezen az úton. Az Ő támogatásával a belső erőm, a tudatosságom és az akaraterőm egyre jobban fejlődött és szilárdabbá vált. Kezdtem megérteni ennek az életformának a szépségét.

 

Idővel azonban hiányzott valami a fejlődésemhez, de nem tudtam mi. Egyszer 2007 táján egy barátnőm levitt egy TaiJi edzésre, ahol azonnal tudtam mik a hiányosságaim.. A szilárd, merev erőt legyőzi a rugalmas, áramló lágyság. Komoly erőfeszítésekbe telt mire levetkőztem karatés mozdulataimat és merevségemet, hogy helyébe lépjen a lágyság, lecsendesítsem magamat és belülre figyeljek. Olyannyira sikerült beleszerelmesednem a Taiji-ba Jutasi Zsuzsa Jiao-lian jóvoltából, hogy ma is a Gongfu Budaörsi Szabadidő és Versenysport Egyesület és a TWSKE tagjaként tanítok és versenyzem.

Továbbfejlesztésem céljából 2009-ben elvégeztem az Alternatív Mozgás- és Masszázs Terapeuta képzést, ahol erős anatómiai alapokat kaptam a keleti mozgások és masszázsok használatához. 2004 óta tanulom és használom a Pránanadit, amelynek jelenleg a 6. fokozatáig jutottam.

 

Mozogjunk együtt! Várok mindenkit szeretettel az óráimon!

 

 

dobos andi

 

Dobos Andrea Beáta

Satipatthána Vipassana Meditáció – meditációs tanfolyam

 

Meditációs és relaxációs tanár, szimbólum és transzlégzés terapeuta. Kiemelten foglalkozom várandósokkal és meddőséggel vagy fogantatási nehézségekkel küzdőkkel.

Gyermekeim: András (2000),  Adél (2004) és Iván (2009) édesanyja.

1996-tól kétéves kutatóúton Ázsiában vettem részt. Nagyrészt Indiában és Mianmarban éltem, kolostorokban ismertem meg a buddhista meditációt. 2000-ben megalapítottuk a Buddhista Vipassana Társaságot és azóta szervezünk rendszeres elvonulásokat. www.vipassana.hu

Kétéves ázsiai tapasztalataim megváltoztatták életemet és felfogásomat. Ott értettem meg, hogy életemben a nehézségeket csak a saját tudatom megváltoztatásával lehet leküzdeni és nem a körülményeim és a körülöttem élő emberek befolyásolásától várhatom a nyugalmat.

Meditációs és légzésterapeutaként közösen éljük újra a csoport tagjainak szülésélményeit, mert ezek nagyon mélyen belénk kódolt sorsüzenetek. De nem visszafordíthatatlan sérülések, hiszen vannak olyan terápiás módszerek, amelyek feloldhatják ezeket a traumákat az anyában, és a gyermekben egyaránt. www.transzlegzesterapia.hu

 

Mi is a szatipatthana vipasszana meditáció értelme és célja?
A világon ismert sokféle meditációs módszer közül Mianmarban a szatipatthána vipasszana meditációt gyakorolják eredeti formájában a történelmi Buddha tanításai szerint.  A szatipatthána szó jelentése: a megfigyelt tárgy közeli, stabil, rendíthetetlen tudatában lenni. A vipasszana szó jelentése: keresztülnézni, áthatolni a különböző tudati és fizikai változásokon. Így a tudat egy meghatározott tárgyra irányul és a csapongó gondolatokat nem engedi felbukkanni. A meditáció révén az intellektuális képességek kitágulnak és a tudás ereje oly módon növekszik, hogy megjelenik a dolgok valódi természete. A koncentráció ilyen módon való fejlesztése természetesen a tanulási képességeket is megsokszorozza, az átélt élmények nagyobb fokú tudatosítása válik lehetővé.

Az előadásokat és meditációs gyakorlatot egyaránt ajánljuk kezdő és gyakorló meditálók számára.

 

 

Háromházi Beáta

Hatha jóga oktató

 

Ovis korom óta hobbytornász vagyok és a hajlékonyságomról híres. Napi szinten gyakoroltam a spárgát, hidat, kézen állást és egyéb cirkuszi mutatványokat. Majd a nyolcvanas évek elejétől mindezt hangos zenére aerobiccal ötvözve – a la Flashdance. Napi szinten, mindaddig, amíg a harmincas éveim közepén én is, mint sokan mások bele nem kerültem abba a bizonyos karrier nevü mókuskerékbe. A napi mozgást lassacskán az állandó rohanás, érvényesülési kényszer, multitasking, üzleti utak és pörgés, a kevés szabadidőmben pedig esti tévézés vagy éppen a munkahelyi problémákon való agyalás váltotta fel - kis híján burnout lett a vége. Ez a fajta életmód négy év alatt 15 kg súlytöbblettel és derékfájással ajándékozott meg.

Majd 2012-ben beiratkoztam egy kezdő Hatha jóga tanfolyamra. Fogalmam sem volt, hogy mi vár ott rám, a jóga azonban, mint napjaink trendje vonzott. Az első foglalkozáson ezer évesnek éreztem magam. A régi hajlékonyságomnak nyoma sem maradt. Gyakorlás közben szinte arcon vágott az a tény, hogy testem teljesen merev és csordultig tele méreganyagokkal. A hátfájásom azonban már az első alkalom után megszűnt és az órák után egyre felszabadultabbnak éreztem magam. Így lelkesen látogattam tovább az órákat és otthon is gyakorolgattam. Megismerkedtem az Ajurvéda elveire épülő tradicionális irányzattal, a Vinyasa jógával majd végül az Ashtanga mellett köteleztem el magam és megtanultam meditálni.

Oktató lettem és minden alkalommal örömmel tölt el annak a megtapasztalása, ahogyan a hozzám ellátogató gyakorlók feltöltődve és kisimult arccal köszönnek el az órák után.

 

Hegyi Szilvia

Hatha jóga oktató

 

2009-ben kezdtem el jógázni, azóta érzem, hogy mindazt a csodát, amit a jóga által megtapasztalhattam, szeretném megmutatni másoknak is. Több szinten megújította az életem, vonatkoztatási pontot adott, ahonnan ki lehet indulni és ahová vissza lehet térni a nehezebb időszakok során is. Amilyen a jógád, olyan az életed is, így kiváló eszközt adott és ad arra, hogy önmagamban kutakodhassak. A jóga számomra az elindulást jelentette a spirituális úton, és bár a módszerek jöttek és mentek az életemben, a jóga mégis megmaradt: a figyelem, ami a fejlődés alapja, ennek fontosságára tanít nap mint nap.

A hatha jóga 90 perc aktív találkozás önmagunkkal. Figyelem, amelyből valódit nagyon keveset adunk önmagunk számára. Figyelem a testre: mekkora a kontrollom felette? Ismerem-e minden porcikámat, minden izmomat? Képes vagyok-e egyszerre több mindenre is figyelni? Tudom-e ezt a figyelmet tovább vinni a hétköznapjaimba?

Figyelem a gondolataimra: Hasonlítgatom magam másokhoz? Ha valami nem sikerül, mit vált ki belőlem? Ha épp ügyesebbnek látom magam a többieknél, mit okoz ez bennem? Képes vagyok elengedni a napom eseményeit? A múltban járok, a jövőben, vagy a gyakorlatot ízlelgetem?

Ebben az aktív figyelemben pedig, miután a test kellemesen elfáradt és ezáltal az elme is csendesebb lett, van lehetősége valami másnak is megnyilvánulni. Lehetőséget kapunk rá, hogy megtapasztaljuk Csepp Létünk az Óceánban: Istent, a Teremtőt, az Univerzális Tudatot, amely Végtelen Szerető Ölelésében tart minket minden másodpercben.

90 perc, amelyben benne vagy Teljesen. Kaland, amelyben felfedezésre indulhatsz befelé, ha elég kíváncsi vagy.

 

 

Jancsárik Irén

Babás jóga oktató, AMM terapeuta

 

2004-ben kerültem először kapcsolatba a jógával, és azóta elmondhatom, hogy teljesen átformálta az életemet, és a szemléletemet.

2008-ban tettem le az Alternatív Mozgás Masszázs terapeuta szakvizsgát, 2010-ben babás jóga oktatói oklevelet kaptam az Asram Jógaközpont tanfolyamán, 2012 őszétől tartok a pesti stúdióban kis-és nagybabás órákat. A bőséges magyar néphagyományból merítem a sok-sok mondókát és játékdalt, amit óráimon az édesanyáknak továbbadok. Számomra nagy öröm, hogy részese lehetek a babák fejlődésének, segíthetek elmélyíteni a szülőkkel való bensőséges kapcsolatukat, átadhatom mindazt a tudást, tapasztalatot, amit korábban óvónőként, és háromgyermekes édesanyaként összegyűjtöttem. Természetgyógyászként támogatni tudom az anyukákat a szelíd gyógymódok alkalmazásában, illetve a jóga terápiás gyakorlataival enyhíteni tudjuk a

fokozott terhelésből adódó panaszokat, mint pl. a hát-és derékfájást.

 

 

blanka.jpg

Kiss Blanka

Vinyasa flow és kismama flow jóga oktató

 

Sokan vélekednek úgy a jógáról, hogy teljesen megváltoztatta az életüket: jött egy betegség, krízis, amelyben a jóga volt a mentőöv. Ebbe a táborba tartozom én is. Kicsi ovis korom óta a mozgás szerves része volt az életemnek. Olyan volt nekem mint a levegő. Főleg nehéz, kihívásokkal teli versenysportot, extrém sportokat űztem. Aztán az élet úgy döntött 2011-ben, hogy szeretne megtanítani egy kicsit lelassítani és figyelni, ezért megajándékozott a Sclerosis multiplex nevű betegséggel. A felépülésem során találkoztam a jógával. A nulláról indultam és szépen lassan megismertem a testem, elkezdtem együtt dolgozni vele, szinte csapatként, társként, ahelyett, hogy a fejemben döntöttem volna mindenről. Megtanultam keményfejű harcosként alázattal meghajolni a testem előtt. Csodálatos és felejthetetlen érzés volt felvenni a kapcsolatot és kommunikálni minden egyes kis izmommal, és minden lélegzetre együtt mozdulni. Eltűnt a külvilág zaja, eltűntek a fejemben kavargó gondolatok, mintha visszaszippantottak volna a jelenbe és hirtelen megéreztem a létezést. Akkor értettem meg, hogy ez a jóga csodája: megtanít élni, létezni, lélegezni, érezni. Azért lettem oktató, hogy segítsek másoknak is átélni, megtapasztalni ezt a csodát, és ha egyvalakinél is sikerrel járok, már megérte! 
A mottóm: "Nem az vagyok, ami történt velem. Az vagyok, amit választottam, hogy legyek." (C.G. Jung)

 

 

kuti judit3.jpg

Kuti Judit

Gyermekjóga

 

Számomra a jóga ajándék. Ha jógázom, akkor pihenek, feltöltődöm, jól érzem magam és utána minden könnyebbé válik... még én is! :-)

Először 2005-ben találkoztam vele, amikor az Egyesült Államokban éltem au-pair-ként, ahol egy indiai nagypapa tanított meg az első ászanákra. Később, már hazatérve várandósságom idején, 2010-ben a kismama-jóga ajándékozott meg az elmélyült befelé fordulás és a magzatommal való kapcsolat élményével. Önbizalmat, erőt és hitet adott a nagy kaland előtt.  Kislányunk születése után a baba-mama jóga csodálatos világa ajándékozott meg mindannyiunkat. Végül 2013-tól az ASRAM Stúdióban találtam meg azt a jógaközösséget, ahol azóta is rendszeresen gyakorlok és fejlődöm. Itt végeztem el a gyermekjóga-oktatói tanfolyamot is Csíki Mariannnál, ami után egyértelműen világossá vált, hogy a gyermekjóga az én utam. Ezt bővítem még kismama és baba mama oktatói végzettséggel, hogy kerek egész legyen ez az ajándék az életemben.

 

Oktatóként és anyaként is azt látom, hogy zajos, sokszor zavaros világunkban a gyermekjóga fantasztikus ajándék gyermekeinknek is. Számukra ez "csak" egy mesés-játékos foglalkozás, mégis remek hatással van a mindennapi életükre. A mozgásfejlesztés mellett pozitívan hat az érzelmeikre, így családi és óvodai-iskolai kapcsolataikra is; önbizalmat, nyugalmat és egyensúlyt biztosít számukra, és segít a feszültségek feloldásában is.

 

Személyesen tapasztalom, hogy a jóga kedvező hatásai elkísérnek és segítenek átlendülni a nehezebb hétköznapokon is. Azért lettem jógaoktató, mert szeretném átadni ezt az ajándékot minél több gyermeknek, hogy az életet mindinkább harmonikusan, vidáman és kiegyensúlyozottan élhessék meg.

 

 

juraseva3.jpg

Márkusné Jurás Éva

Hatha jóga, pránajáma

 

Hosszú évekig tartó spirituális bolyongásaim után , hat évvel ezelött rátaláltam a jógára . Azonnal tudtam , hogy ez az , amit kerestem . Magával ragadott a sokszínűsége , a mélysége és a rengeteg eszköz/ászana,pránajáma,relaxáció,meditáció és még sok más/, amelyek segítségével  bármikor , bárhol , akár egyedül is gyakorolhatok.
Hamar kialakult bennem a vágy , hogy ezt az utat , lehetőséget másoknak is megmutassam , ezért 2012- ben elvégeztem az Asram Oktatóképzését remek tanáraim segítségével . Továbbképzéseiken , táboraikban azóta is rendszeresen részt veszek.

 

Mindezekért

-ha tudatosan el akarsz kezdeni valamit
-ha tudatosan bele akarsz menni valamibe
-ha tudatosan be akarsz fejezni valamit
-ha tudatosan el akarsz engedni valamit

 

GYERE JÓGÁZNI!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mira

Hatha Jóga oktató, Gerincjóga oktató, Női jóga oktató, Okleveles Alternatív Gyógyító

 

A klasszikus balett órák mellett kyokushinkai karatéztam, tanultam pantomimot, jazzbalettet, társastáncot és steptáncot. Tanultam vívni, lovagolni és még edzőteremben is voltam. A játszótereken görkoriztam, gördeszkáztam, rollereztem. Ha volt lehetőségem jégkoriztam és nagyon szerettem a labdajátékokat.

2003-ban kezdtem el Hatha Jógázni, és hogy megmutassam másoknak is ennek a mozgáskultúrának a csodáit, elkezdtem egyéni órákat tartani. Kipróbáltam a Tai Chi-t és a Chi Kung-ot is.

Ami megmaradt a fenti sportok közül, heti rendszerességgel úszom és biciklizem, napi rendszerességgel pedig, hatha jógázom.

Tanulmányaim során egyre jobban belemélyedtem az emberi anatómiába, és az emberi test mozgásbeli határai is nagyon érdekeltek. Végül az ázsiai anatómia mellett maradtam. Mindezek mellett foglalkoztam táplálkozáskultúrával és ezotériával is. Munkám során több száz embernek sikerült segítenem az egészségük helyreállításában.

Bár elsősorban a rehabilitáció területén dolgozom, célom mégis az, hogy az emberekkel megismertessem a prevenció egészségmegőrző hatásait, eredményeit. Ha megvan a tudásuk mindahhoz, hogy az öngyógyító mechanizmusaikat karban tartsák, megfelelő módon aktiválják, nem csak a korral járó betegségeket előzhetik meg, hanem a hajlamokat is, az örökölhető, sőt a népbetegségeket is!

Egyéni és személyre szabott jógasorokat állítok össze problémára, betegségre, életmódra.

Előadásaimon igyekszem átadni mindazokat az alapvető ismereteket, amelyek elengedhetetlenek az egészségmegőrzéshez.

 

 

Oros Dóra

Gerincjóga, Kismamajóga

 

A jógával 2000-ben ismerkedtem meg a Sivananda Jógaközpontban. Hogy miért kezdtem el jógázni? Mindig is vonzott a jóga csöndes, befelé forduló önvizsgálata, de az utolsó lökést a hátfájás adta meg. Amit a jógától kaptam, a vártnál sokkal több és izgalmasabb volt, elindultam egy hosszú önismereti úton.

9 évi gyakorlás ellenére – vagy épp annak eredményeként – egyre erősödő derékfájdalommal küzdöttem, mikor találkoztam a gerincjógával. Rögtön bele is szeret­tem, de hogy miért csak később értettem meg. Ma már tudom, hogy a klasszikus jógaászanák gyakorlása a legtökéletesebb eszköz egy teljesen egészséges ember számára a testi és mentális egészség megőrzéséhez. Azonban ha valami már nem mûködik tökéletesen, akkor nem mindegy hogyan hajtjuk végre azokat. Sőt, egyes testtartások fel is erősíthetik a problémákat. A geincjógával megtanultam olyan izmokat erősíteni, melyek létezéséről korábban nem is tudtam. Az egyes ászanákban pedig megtanultam hogyan korrigáljak, ha valami kellemetlenséget okoz. A legnagyobb eredmény a derékfájdalmam csökkenése, később teljes megszûnése volt. Tapasztalatom akkora erőt és lelkesedést adott, hogy úgy éreztem tovább kell adnom. Ez az elhatározás vezérelt a Mandala Jógastúdió gerincjóga oktatóképzésére. Tudásomat Bene Máté gerincterápiás továbbképzésén gyarapítottam.

2010 novembere óta vezetek gerincjóga órákat, ahol azon munkálkodom, hogy a jóga ne csupán a szerencsés hajlékonyak kiváltsága legyen. Ez a mozgás, ez az önismeret jusson el mindannyiunkhoz, csempésszen jól-létet a mindennapokba!

 

 

Schrick Tímea

hatha jóga, női jóga, kismamajóga


„Legyen a test olyan könnyű, mint a levegő.” Li Tao-ce

2003. óta gyakorlom a jógát. Ahogy elkezdtem rendszeresen jógázni, egyre több addig nem érzett izmot fedeztem fel, melyek sorra megerősödtek, és elmúltak az ülő munkából adódó gyakori hát, derék és egyéb fájdalmaim. Egyre hajlékonyabbá váltam, és a helyes testtartás miatt egyre magabiztosabbnak éreztem magam. Megtanultam a helyes légzést egyre nagyobb felületét használva a tüdőm légzőfelületének. Röviden, egyre jobban megismertem a testem és egyre jobban éreztem magam.
Olyan oktatóktól tanultam, akik a gerinc és a test védelme és erősítése mellett a fizikai test helyreállítását helyezték előtérbe a hatha jóga ászanái közül választott biztonságos gyakorlatokkal. Azt vallom, hogy a mai életmód mozgásszervekre, testre, izmokra, ízültekre gyakorolt hatását célzott, tudatos mozgással lehet ellensúlyozni, biztonságosan gyakorolható eszköztárral. Mindezt befogadhatóan azok számára is, akik még nem rendelkeznek megfelelő fizikummal, közben folyamatos kihívást nyújtva az egyre egészségesebb testtel és szellemmel rendelkezőknek.
A jóga folyamatos tanulás, fejlődés számomra. Mindenkori tapasztalataim és tudásom szívesen osztom meg másokkal is.

 

 

stefán brogyanecz kriszti.jpg

Stefán-Brogyanecz Kriszti

Vinyasa Flow

 

Egészen kicsi korom óta végzek valamilyen mozgást. Kipróbáltam nagyon sok mindent, mire megtaláltam a Vinyasa Flow jógát, amiben minden megvan, amire szükségem van. Egy kicsit olyan, mint a tánc, áramló és lágy, de közben nagyon erőteljes, és koncentrációt igényel. Mindenki megtalálhatja benne azt, amire éppen aznap szüksége van. Fejlődhet testileg és lelkileg egyaránt. Szeretem a vidámságot, az életörömöt, az energiát, és ezt szeretném mindenkinek átadni gyakorlás közben. Nekem a jógázás feltöltődésről, pozitív szemléletről, és soha véget nem érő próbálgatásról, kísérletezésről szól. Szeretem az újabb és újabb kihívásokat, vicces pózokat. :) Varga Juditnál végeztem 200 órás (Yoga Alliance által akkreditált) jógaoktató képzést. Judit hozzáállása és profizmusa nagy hatással volt rám, és tovább mélyítette a jóga iránti szeretetemet. További inspiráció számomra még Kathryn Budig, Dice Iida-Klein, és gyakorlatilag az összes modern Vinyasa Flow oktató.

 

         

Vágó Tímea

Hatha jóga oktató, gyógytornász

 

A jógával 2012-ben találkoztam először. Egy nagyon kedves barátnőm vitt el az első jógaórámra. Emlékszem, az óra végére teljesen kifáradtam, de mégis felfrissültem, nyugodt és kisimult voltam. Az elmém elcsendesedett. Érdekes, hogy ezt csak akkor vettem észre, amikor kikerültem az óra atmoszférájából és éreztem, ahogy kavargó gondolataim ismét betöltik a tudatom. Szerettem volna még ebből a csendből, ezért kezdtem el jógázni. Gyógytornászként a mozgás az életem szerves része. Úgy érzem, hogy a jógában, mint „testmozgásban” megtaláltam azt, ami számomra a mozgást jelenti. De a jóga ennél valójában sokkal több. Közelebb kerülni önmagamhoz. Elfogadni. Elengedni. Segít más nézőpontból fürkészni a világot és élni az életet. Számomra ezt jelenti a jóga.

 

Hatha jógát tanítok. Szeretném, hogy az órámon résztvevők az ászanák és pránájáma gyakorlásával, valamint az óra végi relaxációval egy olyan kivételes élménnyel legyenek gazdagabbak, amely hozzá segíti őket a harmonikusabb és boldogabb élethez.

 

 

IMG_7318v

Vogl Anita

Hatha jóga oktató, Ashtanga jóga oktató

 

Az életemben bekövetkező sorsfordító eseményeket követően látogattam el az első órára. A rendszeres testmozgás addig is jelen volt a mindennapokban, de egy idő után már nem volt elég a stressz és az ülőmunka negatív hatásainak ellensúlyozására. Az első jógaórán jöttem rá, hogy relaxálni nem is olyan könnyű, a mozdulatlanság pedig nehezebb az elme szintjén, mint fizikailag. A rendszeres gyakorlással azonban hamar tapasztaltam a jóga testet, elmét átalakító pozitív hatásait. Rombol és újjáépít kívül-belül, hajlékonyságot és erőt ad minden síkon. Így vált a mindennapjaim részévé.

Ma már tudom, hogy a jóga nemcsak fizikai gyakorlás. Forrása, a védikus irodalom felbecsülhetetlen ajándék korunk számára, gyakorlatilag egy „használati utasítás” a teljesebb, boldogabb élethez. Igyekszem az abból szerzett tudást az életemben is megvalósítani pranayama és meditációs gyakorlatok által, valamint a jama, nijama elvek betartására való törekvéssel.

Saját gyakorlásom középpontjában jelenleg a Vinyasa Krama áll. Ezzel a rendszerrel tudok most a legeredményesebben fejlődni. Mindig ad újabb célt, egyben türelemre és alázatra tanít. A yang típusú ászanázás kiegyenlítésére pedig a Yin jógát használom, ahol inkább az ellazulás és az önmagunkkal szembeni gyengédség kap szerepet.

Az óráimon nagy hangsúlyt fektetek az ászanák helyes kivitelezésre, hogy a legteljesebben érvényesülhessen terápiás hatásuk; a test az elme és a légzés összehangolására; annak megvilágítására, hogy a jógában nincs verseny, belső harmóniára kell törekednünk, magunkat kell keresnünk és felfedeznünk benne.

Célom folyamatosan képezni magam, hogy az órákon minél több tudást adhassák át a gyakorlóknak, segítve őket, hogy egészségesebb, tudatosabb életet élhessenek.

 

 

 

 

 

ASRAM Jóga és Meditációs Központ

1024 Budapest,  Ady Endre u. 1.  I. em.   Tel: 0620-552-6564    e-mail: info@jogakozpont.hu

www.jogakozpont.hu