J O G A K O Z P O N T . H U

 

 

 

 

 

ASRAM

 

JÓGA ÉS MEDITÁCIÓS KÖZPONT

  BUDA  SZÍVÉBEN

 

NYITÓLAP

 

Mi a jóga?


Órarend – klikk ide!


Hírlevelek  *

 

Sajtó, média

 

JÓGAOKTATÓ KÉPZÉSEK:

- HATHA JÓGA

- GYERMEKJÓGA

- KISMAMA & BABÁS

- SZÜLÉSFELKÉSZÍTŐ

 

ÓRATÍPUSOK:

Hatha jóga

Pilates

Astanga jóga

Dinamikus jóga

Iyengar &

Segédeszközös jóga

Kismama jóga

Babás jóga

Gyermek és tini jóga

Keleti Wellness

Intim torna

Masszázs

Szemjóga

Magánórák


Jóga Könyvesbolt

Jógamatrac

Oktatóink

Galéria

Áraink

Terembérlet

Állás

Linkek

Térkép, útleírás

Impresszum

 


A JÓGÁRÓL ÁLTALÁBAN

 

 

A jóga egy önismereti út, mely segít önmagad mélyebb felfedezésében. Kezdetben főleg a test megerősítésével foglalkozunk, illetve a stresszoldással, relaxációval, légző gyakorlatokkal. A foglalkozásaink 1,5 órásak.

 

A jógához nem kell semmi extra hajlékonyság. A merev izomzat fokozatosan lazul, rugalmasabbá válik. Ennek ideje természetesen emberenként változó.

 

Ha először jössz órára, javasoljuk, hogy minden gyakorlatot addig végezz, amíg kényelmes, és még jól érzed magad benne. A terhelést fokozatosan emelheted foglalkozásról foglalkozásra. A jóga gyakorlatai javítják a tartást, erősítik a hátat, erősítik az izomzatot, állóképességet fejlesztenek, masszírozzák a belső szerveket, kiegyensúlyozzák a vérkeringést, a hormonháztartást.

 

A jóga megtanítja, hogyan csendesítsd le az elméd akár önállóan is, ha túlpörgetted magad, vagy hogyan légy energikusabb, aktívabb, ha épp kevés az energiád.

 

A jógának kb. 5000 éves gyökerei vannak Indiában.

 

Ezen az oldalon olyan alapelveket és általános tudnivalókat találsz, amelyek minden nálunk fellelhető jógairányzatra érvényesek. A jóga alap szaknyelve az ősi indiai nyelv, a szanszkrit, de az órákon e mellett vagy helyett a jobb érthetőség kedvéért gyakran a magyar megfelelőt használjuk. Mivel sok helyen használják a szanszkritot, hasznos lehet, ha ezzel is barátkozol.

 

ha tudod: Egyes jóga ászanáknál (jóga pózok) irányzatonként eltérőek lehetnek a megnevezések, sőt előfordul, hogy néhány irányzat teljesen máshogy tanítja az egyes gyakorlatokat, más-más alapelvek szerint. Mindenki másra helyezi hangsúlyt: valaki arra, hogy jól érezd magad, valaki arra, hogy tökéletesen precízen végezz egy-egy gyakorlatot. Ezért érdemes több tanárt és stílust megnézned, amíg megtalálod a saját egyéniségednek megfelelő oktatót.

 

A jóga szó jelentése

A jóga önmagunk megismerésének útja, mely kifinomult testérzetet, a befele figyelés képességét éleszti fel bennünk. Jóga közben csak magunkra figyelünk, a belső érzeteinkre, a külvilág erre az időre másodlagos lesz. A jóga fejleszti a test-lélek-szellem egyensúlyát. Hangsúlyozza a rendszeres gyakorlást, mellyel tartós eredmények érhetők el. A jóga szó Patanjali (kb. 2500 évvel ezelőtt) szerint a gondolathullámok uralása, lecsendesítése.

 

Vallás-e a jóga?

A jóga nem vallás, hanem egyetemes tudás, filozófia. Más ősi kultúrákban is fellelhetők a jógához hasonló elméletek, gyakorlatok. A jóga alapelveként mindenkinek toleráljuk a felekezeti hovatartozását, és látogatóinktól is ezt kérjük. A jóga az egyetemes istenséget tiszteli, mely képbe minden vallás istenképe beilleszhető. A jóga történetileg a hindu kultúrában gyökeredzik, az egyetemes isten (paramátmá) sok megnyilvánulási formájával találkozhatsz. Ebből a fő hármasság: Brahma (teremtő), Visnu (fenntartó), Siva (megújulás). A jógaközpontban a táncoló Siva szobrával találkozhatsz, mivel a mondavilág szerint tőle származik a jógagyakorlatok kifejlesztése.

Jó tudni: találkozhatsz olyan irányzatokkal is (nem nálunk), ahol ezek az elvek nem teljesen érvényesülnek. Mindig figyelj a belső hangodra, ha úgy érzed, túl merevek a szabályok, érdemes máshol is körülnézni.

 

Az OM jelentése

Az OM mantrát a foglalkozások elején és végén szoktuk háromszor hosszan zengetni. Az OM ősi szimbólum, Indiában ugyanúgy szent szó, mint a Bibliában az Ámen. Az OM a világegyetem alaprezgése, az egyetemes mantra. A tökéletességet, magát az isteni valóságot jeleníti meg. Zengetése tisztítja a tudatunkat, tisztítja az atmoszférát. Az OM minden mantra kezdete és esszenciája.

 

Mi a prána? Életenergia

 

A jóga 8 foka foka Patanjali szerint

Az ősi jóga szövegek szerint a jóga pózok (ászanák) gyakorlását csak akkor lenne helyes elkezdenünk, ha a jóga első 2 fokát: az egyetemes erkölcsi parancsolatokat (jámák) és az egyéni gyakorlásban alkalmazható magatartási szabályokat (nijámák) már gyakoroljuk, elsajátítottuk. Ez tapasztalatunk szerint nem 5 perces folyamat, folyamatosan érik meg az emberben az egyes alapelvek valódi jelentése. Természetesen a kezdő tanfolyamokon ezekről is részletesen szó esik, de ezután mindenki a saját tempójában fogja beépíteni az életébe.

 

1. Jama (egyetemes erkölcsi parancsolatok – hitvallástól, korszaktól, kultúrától független egyetemes parancsok)

            Ahimszá (erőszakmentesség, nem ártás elve)

            Szatja (az igazsághoz való hűség)

            Asztéja (nemlopás)

            Brahmacsarja (szélsőségektől való tartózkodás)

            Aparigraha (tartózkodás a kapzsiságtól)

 

2. Nijáma (az egyéni gyakorlásban alkalmazható magatartási szabályok)

            Saucsa (tisztaság)

            Szantósa (elégedettség)

            Tapasz (hév vagy aszkézis, gyakorolj elszántan)

            Szvádhjája (önmagunk képzése)

            Ishvara pranidhána (önmagunk Istennek szentelése)

 

3. Ászana (testhelyzetek, tartás)

4. Pránajáma (a légzésritmus szabályozása) - légzőgyakorlatok

5. Pratjahára (a tudat kivonása és felszabadítása az érzékek és külső tárgyak uralma alól

6. Dhárana (koncentráció, összpontosítás, arra figyelek, amire akarok)

7. Dhjána (meditáció, megszakítás nélküli, folyamatos gondolatáramlás)

8. Szamádhi (mély meditációval létrehozott magasabb tudatállapot, melyben az egyéni törekvő eggyé válik meditációjának tárgyával, Istennel, a szupertudatosság állapota)

 

A jóga alapművei:

Jóga szútrák (A jóga vezérfonala)

Bhagavad gítá (A Magasztos éneke)

 

Hamarosan:

A jógik tisztító eljárásai (satkarmák)

Mudrák (kéz-és testtartások)

Bandhák (energia zárak)

Mantrák, és hatásuk az elmére

Relaxáció vagy jóga nidra?

A jóga története, eredetmítosza (hamarosan)

 

Ha tetszett ez az oldal, és van érdeklődő ismerősöd, kérjük küldd el a linket nekik.

 

ASRAM Jóga és Meditációs Központ

1024 Budapest,  Ady Endre u. 1.  I. em.    Tel: 0620-552-6564    e-mail: info@jogakozpont.hu

www.jogakozpont.hu