J O G A K O Z P O N T . H U

 

 

 

 

 

 

ASRAM

 

JÓGA ÉS MEDITÁCIÓS KÖZPONT

 

BUDA  SZÍVÉBEN

 

NYITÓLAP

 

Galéria – képek

Mi a jóga?

 

ÓRAREND H-V

Hétvégi programok

 

Hírlevelek

Sajtó, média

Céges jóga

JÓGAOKTATÓ KÉPZÉSEK:

HATHA JÓGA

GYERMEKJÓGA

KISMAMA & BABÁS

Oktatói továbbképzések

 

ÓRATÍPUSOK:

Hatha jóga

Pilates

Astanga jóga

Dinamikus jóga

Iyengar jóga

Gerinc jóga

Női jóga

Meditáció

Tai chi

Gerinctorna

Kismama jóga

Szülőpozíciós jóga

Babás jóga

Gyermek jóga

 

TANFOLYAMOK, WORKSHOPOK:

Intim torna

Szemjóga

Indiai vega főzőklub

Hellinger családáll.

Szülésfelkészítő

Szoptatásra felkész.

Szülők iskolája

Pilates workshop

Trance dance-transztánc

 

Magánórák

 

MASSZÁZS:

Ajurvédikus

Yumeiho

Kismama

Gyógymasszázs

Bemelegítő

MA-URI

 

JÓGA BOLT:

Jóga Könyvesbolt

Jógamatrac és eszközök

Oktatóink

ÁRAINK

Akciók

 

TÁBOROK

Jóga és Pilates táborok

Balatoni tábor

Horvátország

Satkarma hétvége

Böjtös tábor

Kirándulások

Kismama tábor

Női jóga & Intimtorna t.

Tábor kezdő jógázóknak

Jóga és wellness

 

Terembérlet

 

Indiai receptek

Állás

Linkek

Térkép, útleírás

Impresszum

 

INDIAI VEGETÁRIÁNUS RECEPTEK

 

Az alábbi ételeket már elkészítettük pénteki főzőklubunkban, a további klubokban hasonló ételekre lehet számítani, de kicsit mindig más a menü. Várunk szeretettel, az időpontot az órarendben olvashatod.

 

Receptek /sabji, csatni, panir, halava, gyömbér ital, rakott krumpli, édes rizs, stb/

 

 

 

 

2009. Febr. 13. márc. 13, máj. 15. receptjei

 

Az indiai receptek általában 10-15 főre lettek kalkulálva, de előfordulhatnak kivételek.

 

Panír – sajt

 

4-5 litert tej, citromlé 

 

A tejet forralni kezdjük, majd a lassú forrásban lévő tejbe kis adagokban citromlevet adunk. A kicsapódott sajtot néhány percig főzzük a savóban, majd pelenkába öntjük és alaposan kicsavarjuk. 15 perc múlva - gyakorlatilag miután kihűlt - jól szeletelhető sajtot nyertünk.

 

 

Laddu - édesség

 

Hozzávalók: 35 dkg vaj, 35 dkg sárgaborsóliszt, 25 dkg porcukor

 

Elkészítés: Megolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a lisztet, és kis lángon kb 25 percig állandóan keverve pirítjuk.A tűzről levéve belekeverjük a porcukrot. Kiönthetjük tepsibe, és kockákra vágjuk, vagy kis golyókat formázhatunk belőle - esetleg jöhet egy szem mandula a közepébe.

 

 

Édes rizs

 

Hozzávalók: 35 dkg fehér rizs, 3 - 4 db összetört fahéj, 5 egész kardamon, 2 evőkanál kesudió, másfél kiskanál őrölt római kömény, 1-2 teáskanál gyömbér, 1 kiskanál cukor , 1 ekanál mazsola, 8 dl víz, 2,5 kiskanál só

 

Elkészítés: Csonszot készítünk: vajon megpirítjuk a fűszereket, (fahéj, kesu, kardamom, gyömbér, őrölt római kömény), Hozzáadjuk a rizst, cukrot és pirítjuk. Ráöntjük  a sós vizet és a mazsolát majd készre főzzük. Tálalás előtt a nagyobb fűszereket kivesszük/vehetjük.

 

Szilva csatnival együtt fogyasztjuk.

 

 

Szilva csatni

 

Hozzávalók: 70 dkg szilva, 1 kiskanál. őrölt koriander, 1,5 EK. kókuszreszelék, 2 kiskanál. őrölt kardamon, 5 dkg vaj, 20 dkg cukor, 3 db száraz chili

 

Elkészítés: A vajon megpirítjuk a chillit és enyhén a kókuszt is. Hozzáadjuk a szilvát, majd enyhe forrás után a cukrot és a többi fűszert. A lekvárhoz hasonlóan mázasra főzzük.

 

 

Eper-alma csatni

 

1 kg  alma, 0,5 kg eper, 20 dkg cukor,3 db szárított chili, 1kk. ánizsmag, 1 ek. Olaj

 

Az almát megtisztítjuk és lereszeljük. AZ epret leturmixoljuk. 1 ek. olajat felforrósítunk, és a fűszereket megpirítjuk benne, majd beleöntjük az almát. 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a cukrot, az epret és jól megfőzzük - kb 10 perc. Kihűtve tálaljuk.

 

 

Matar panír sabji (Házisajt paradicsommal és zöldborsóval)

 

Hozzávalók: 20 dkg panír, 1 kg paradicsom, 1 kiskanál. cukor, 1 dl tejszín, 1 kiskanál. kurkuma, 2 kiskanál. só 1 kiskanál. chillipor, vagy csípős pirospaprika, 20 dkg vaj, 3 kiskanál. lepkeszegmag, 50 dkg zöldborsó

 

Elkészítés: A turmixgéppel ledarált paradicsomot főzni kezdjük a vajjal, cukor, kurkuma és só hozzáadásával. A szósz akkor kész, amikor a zsiradék a tetején összegyűlik. Hozzáadjuk a tejszínt és a lepkeszegmagot. Tovább főzzük a zöldborsóval, majd később belehelyezzük a kockára vágott panírt.

 

 

Halava (édesség)

 

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 2,5 dl búzadara, 5 dl cukor, 7,5 dl víz, egy fél citrom leve

 

Elkészítés: A darát lassú tűzön pirítjuk vajon. Ezzel párhuzamosan egy másik edényben szirupot főzünk. Amikor a dara világosbarna színű, óvatosan hozzáadjuk a forrásban lévő szirupot. Hozzáadjuk a citrom levét. Adhatunk hozzá mazsolát, vagy valamilyen gyümölcsöt is.Időnként kevergetve, fedő alatt, lassú tűzön főzzük, amíg a daraszemek bedagadnak.

 

 

Aloo Gauranga - rakott krumpli

 

50 dkg szétmorzsolt panír

10 közepes főtt burgonya

fél kávéskanál hing

33 kiskanál só

1kiskanál feketebors

3 evőkanál fimonra metélt korianderlevél

1 kiskanál kurkuma

7 dl tejföl

3-4 db tv paprika

2 - 3 paradicsom felkarikázva

másfél kiskanál oregano

 

A krumplit karikákra vágjuk, kivajazzuk a tepsit vagy hőálló üvegtálat és az alját befedjük krumpli szeletekkel, rátesszük a réteg paprikát és paradicsomot, majd rászórunk panírt, majd krumpli....stb, amíg a tál megtelik. Összekeverjük a tejfölt, sót, kurkumát, hinget, borsot, oregánót, és leöntjük a krumplit, sütőben 200 fokon sütjük, legalább 40 percig, majd rászórjuk a koriandert - vagy petrezselyemzöldet.

 

 

Gyömbér ital (2l)

 

Hozzávalók: 20 dkg cukor, 2 dl citromlé, 3 dl narancslé, 5 g vaníliás cukor, 5 citromkarika, 2 kiskanál. gyömbérpor vagy 1 db friss gyömbér (2 dkg), 2 szegfűszeg, 1 fahéjrúd, 2 kardamon, 14 dl víz, 5 dl víz a gyömbérfőzethez

Elkészítés: Kevés vízzel felforraljuk a gyömbért, a citromkarikák felét, a szegfűszeget, a fahéjrudat és a kardamont. 5 percig főzzük, majd lehűtjük. Közben cukorból, citromléből és narancsléből limonádét keverünk és beleszűrjük a lefőzött gyömbérlevet. Beletesszük a maradék citromkarikákat és lehűtjük.

 

Paradicsomleves sült házisajttal

 

1 kg paradicsom

sajt 3 liter tejből (panir)

5 dl joghurt

2 evőkanál ghí vagy olaj

4 dl víz

1 kk édeskömény

1 kk római kömény

1 2 dkg-os gyömbér reszelve

4 db currylevél

1/2 kk kurkumaű1/2 kk bors

1 kk pirospaprika

2 db apróra vágott zöld chilli paprika

1 ekk

2 ek cukor

1 ek citromlé

 

A sajtot csíkokra vágjuk és bő olajban aranysárgára sütjük. Közben a zsiradékon megpirítjuk a fűszereket. Először a durvára összetört római köményt, majd a chillit a gyömbérrel és a currylevéllel, legvégül a kurkumát pirítjuk. A kurkuma után beletesszük a kis kockákra vágott paradicsomot és 10 -15 perc alatt szétfőzzük.

Utána belekeverjük a pirospaprikát, a borsot, a cukrot,  a citromlevet, a vizet, a sót, joghurtot, majd legvégül a sajtot és még főzzük 10 percig.

Ízletes, savanykás leves.

 

 

Kókuszos burgonya, karfiol és zöldborsó

 

2 kg burgonya, 2 kg karfiol, 2 kg zöldborsó, 3 ek kókuszreszelék, 15 dkg vaj, 4 dl savó, 2 kk fekete mustármag, 2 kk kurkuma, 4 db szárított chili paprika, 2 kk római kömény, 1 csomag korianderlevél, 1 kk hing, 2 ek frissen őrölt koriandermag, 2 ek

 

A sajtot és a burgonyát kockákra vágjuk. A sajtot kisütjük, bő, forró zsíradékban. A karfiolt rózsáira szedjük.

Forró vajban kipattogtatjuk a fekete mustármagot, majd megpirítjuk a szárított chillit és a római köményt.A legvégén a kókuszreszeléket tesszük rá, és kissé megbarnítjuk.Rátesszük a felvágott és megmosott burgonyát, pár percig sütjük, aztán a karfiolt, a sajtot, a sót, a kurkumát, a hinget, és a savót is hozzákeverjük és pároljuk.A zöldborsót, ha friss az elején, ha mirelit, akkor a végén adjuk hozzá. Amikor készre főtt, megszórjuk az őrölt korianderrel, a friss, apróra vágott korianderlevéllel és jól átforgatjuk. Fedő alatt hagyjuk még néhány percig.

 

 

Puri – indiai kenyér

 

10 dkg fehér liszt, 5 dkg búzakorpa, 1 kk. só, 1 kk. vaj, hideg víz

 

A liszteket, a sót és a vajat összemorzsoljuk, majd annyi vizet gyúrunk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Kis gombócokat formálunk belőle, amiket kinyújtunk kis lapokká. Forró olajban mindkét oldalát kisütjük.

 

ASRAM Jóga és Meditációs Központ

1024 Budapest,  Ady Endre u. 1.  I. em.      Tel: 0620-552-6564    e-mail: info@jogakozpont.hu

www.jogakozpont.hu