J O G A K O Z P O N T . H U

 

 

 

 

 

 

 

ASRAM

 

JÓGA ÉS MEDITÁCIÓS KÖZPONT

 

BUDA  SZÍVÉBEN

NYITÓLAP

Akciók!

Galéria – képek

Mi a jóga?

ÓRAREND, Programok

Hírlevelek

Sajtó, média

Céges jóga

JÓGAOKTATÓ KÉPZÉSEK:

HATHA JÓGA

GYERMEKJÓGA

KISMAMA & BABÁS

Oktatói továbbképzések

ÓRATÍPUSOK:

JÓGA:

Hatha jóga

Iyengar & eszközös jóga

Jóga alaptanfolyam

Astanga jóga

Dinamikus vinyasa flow jóga

Gerinc jóga

Kismama jóga

Babás jóga

Gyermek jóga

 

MEDITÁCIÓ:

Vipassana Meditáció

 

TORNA:

Pilates

Tai chi

Gerinctorna

KISMAMA ÓRÁK

Kismama jóga

Szülőpozíciós jóga

Babás jóga

Gyermek jóga

Kapcsolatépítés a magzattal

Szoptatásra felkészítés

Szülésfelkészítő 4 órás

 

WORKSHOPOK:

Kriston Intim torna

Szemjóga

Indiai vega főzőklub

Hellinger családállítás

Trance dance-transztánc

Arcjóga

Önbizalom tréning

REIKI

Kontakt jóga / acro jóga

 

Magánórák

MASSZÁZS, KEZELÉSEK:

Ajurvédikus

Yumeiho

Kismama MAURI

Gyógymasszázs

Bemelegítő

MA-URI

JÓGA BOLT:

Jóga Könyvesbolt

Jógamatrac és eszközök

Oktatóink

Akciók

JÓGA TÁBOROK

Terembérlet

Indiai receptek

Állás

Linkek

Térkép, útleírás

Impresszum

 

 

HELLINGER - féle családfelállítás - BŐVEBBEN

 

   Alapinformációk, dátumok itt

 

Mi az a morfogenetikus vagy morfikus mező?
Rupert Sheldrake angol biológus a morfikus mezőkről szóló tanításaival harcot hirdetett a klasszikus természettudomány ellen. Elmélete szerint az olyan ismert erőterek mellett, mint a gravitációs vagy az elektromágneses mezők, úgynevezett morfikus mezők is léteznek: ezek a láthatatlanul szerveződő struktúrák időtől és tértől függetlenül alakképződési és magatartásmintákat stimulálnak. A morfikus mezők a természet emlékezetét jelenítik meg.

Ennek köszönhető például, hogy a termeszek bonyolult várakat tudnak építeni. Minden élőlény rendelkezik ezzel az archaikus emlékezettel, a morfikus rezgés segítségével információk cserélhetők és adhatók át. 

Bővebben a morfogenetikus mezőről:

A biológus ilyen irányú érdeklődése akkor ébredt fel, amikor a növények törzsfejlődését tanulmányozta a Cambridge-i Egyetemen. Hogyan fejlődnek ki a növények az egyszerű csírából a maguk jellegzetes formájába? Bár minden morfogenézis genetikailag be van programozva, a test minden sejtje ugyanazt a gént tartalmazza. Sheldrake feltette a kérdést: ha minden sejt ugyanúgy van beprogramozva, miért fejlődnek annyira eltérő irányba? Széles körű kutatásai nyomán arra a nézetre jutott, hogy a fejlődő szervezeteket mezők formálják, az úgynevezett morfogenetikus mezők. Ezek a mezők egy nagyobb családjának, az úgynevezett morfikus mezőknek a részei. Ez utóbbiak alatt olyan befolyásoló területeket ért, amelyek köré szerveződnek az általuk befolyásolt rendszerek. A piócamező például a növekvő piócaembrión belül befolyásolja a sejteket és szöveteket, és a faj jellegzetes formájának kifejlődéséhez vezet.

 

Ami a piócánál vagy a csigánál működik, az Sheldrake szerint vonatkozik azokra a szociális mezőkre is, amelyek egy szociális csoporton belül szervezik és koordinálják az egyének magatartását. Ilyen például az az alakzat, amelyben egyes madarak repülnek. Minden egyes morfikus rendszer, például egy zsiráfembrió, hasonló szervezetek sokaságához kapcsolódik, ebben az esetben például a zsiráfősökhöz. Ilyen módon minden egyes zsiráf fajának egy kollektív vagy egyesült emlékezetéhez nyúlik vissza, és járul hozzá a maga részéről. Az emberek esetében ilyenkor beszélünk arról a kollektív tudatról, amelyet C. G. Jung "kollektív tudattalannak" nevezett.

 

A lovak és a mező

Sheldrake számos példát is talált, amelyek elmélete szerint a kollektív emlékezet mellett szólnak. Az egyik példája szerint ötven évvel ezelőtt senki nem tudta volna elképzelni, hogy szögesdróttal kerítse körül a lovak kifutóját, mert a megvadult lovak egyenesen nekifutottak volna és megsebezték volna magukat. Márpedig a lovaknál a kis sebek is veszélyesek, mert légylárvák telepednek meg bennük.

 

Az elmúlt ötven év során azonban - legalábbis Sheldrake szerint - a lovak megtanulták, hogy ne menjenek a szögesdrót közelébe, még a csikók is ritkán futnak oda. A tudós tehát arra a következtetésre jutott, hogy az egész faj kifejlesztett egy újfajta szorongást.

 

 

A szakember másik példája az amerikai Nyugat ranchairól származik. A szarvasmarhát már nem valódi, vasból készült rácsokkal tartják távol az úttól, hanem csak a rácsot utánzó, festett csíkokkal. A festett változat mégis ugyanolyan jól funkcionál, mint a valódi, még olyan állatok esetében is, akik a valódival soha nem találkoztak.


Sheldrake ezt az elméletet átviszi az emberre is. Végkövetkeztetése az, hogy ha valóban léteznek morfikus mezők, akkor a tudatunk nem csak a mi, saját agyunkhoz kötődik, hanem összeköttetésben áll más lényekkel és a környezetünkkel. Ez pedig egy kis lépés a családfelállítás felé vezető úton: a kiválasztottak talán valóban képesek megragadni egyfajta emlékezetmezőt, és ezzel érzékelni a valódi családtagok érzéseit.

 

 

A következő fontos megállapítás, hogy egy ilyen mezőnek szigorú törvényei vannak, és ha ezek a törvények sérülnek, az boldogtalanságot, betegséget, tönkrement emberi kapcsolatokat és kétségbeesést okoz. A megbomlott rendet vissza kell állítani, a feszültségeket fel kell oldani, az egyént szembesíteni kell a család történéseivel, hogy tudatos szinten nézhessen szembe azzal, amivel a tudatalattijában birkózik.

 

A traumák erős kötésként működnek, s gyakran ismeretlenül és olykor generációkon keresztül befolyásolják mindennapjainkat. A kötődéseknek, kapcsolatoknak csak részben vagyunk tudatában. Különböző szinten, síkon azonban azok is hatnak ránk, amelyeket nem ismerünk fel. A családfelállítás felszínre hozhatja, tudatosíthatja és feloldhatja ezeket a rejtett kötődéseket. A családi kapcsolatrendszerben viselkedésünk helyesnek tűnik, ám más helyzetben, összefüggésben a pszichikai állapotunk és az abból adódó viselkedésünk érthetetlenné, helytelenné válik. Ez problémákat okozhat mind a partnerekkel, mind a kollégákkal, esetleg a gyerekekkel vagy akár egész környezetünkkel.

 

A rendszer- szemléletű családterápia a jelenségeket a család egészének összefüggéseiben, struktúrájában vizsgálja és értelmezi. A kliens a szeminárium résztvevőiből személyeket választ ki és állít fel családtagjainak megszemélyesítésére.

 

 

A felállított személyek egymáshoz viszonyított térbeli elhelyezkedése, viselkedése, a közöttük keletkező feszültségek láthatóvá, értelmezhetővé teszik azt, ami addig rejtve volt. Sokszor már az alapbeállításból felismerhető, hogy hol van zavar a rendszerben. Ezután következik a konfliktus és okainak feltárása, feldolgozása és feloldása. A terapeuta segítségével az érintett személy tudatosíthatja, megvizsgálhatja és végiggondolhatja az addig rejtett történetet. Ráismerhet a probléma okára és megértheti, hogy a régóta öntudatlanul magával hurcolt valamit a tudatosulást követően el lehet és el kell eresztenie ahhoz, hogy önmagával, és környezetével megbékélhessen. 

Fontos információ: Energia utánpótlásról (ennivaló, gyümölcs) kérjük, hogy mindenki maga gondoskodjon, ezt az állítások között tartott rövid szünetekben lehet elfogyasztani,

teáról, kávéról mi gondoskodunk.

A program várhatóan 9-15.00 óráig tart.

 

 

A tréning költsége:  15 000 Ft/fő állítóknak, problémamegoldóknak

3 000 Ft/fő résztvevőknek, segítőknek

 

       Elővételi kedvezmény:

14 nappal a tréning előtt befizetve a teljes részvételi díjat állítóknak csak 13.000 Ft, segítőknek csak 2000 ft.

 

Tréningvezető:   Kiss Péter

családállító tanácsadó

 

 

 ELŐADÁSOK A CSALÁDÁLLÍTÁS MÓDSZERÉRŐL

 

RENDSZERTERÁPIÁS GONDOLATOK,  AVAGY A CSALÁDFELÁLLÍTÁS ALAPELVEI

 

Előadó: Kiss Péter rendszerterapeuta, selfness tanácsadó

 

A megfigyelések szerint, testi-lelki bajaink kialakulását nem feltétlenül a saját életünk eseményei határozzák meg. Az ember élete összefonódik a családtagjai sorsával, akiktől az életét kapta. Mintha egy közös energiamező, egy „családi lélek” kötne össze bennünket azokkal, akik a családunkhoz tartoznak.

Bert Hellinger, a családállítás módszer megalkotója szerint a családi lélekben egy olyan tudattalan csoport-lelkiismeret működik, amely „képes” arra, hogy ha a tagok egyikével életbevágóan rossz történik, vagy úgynevezett „nehéz sors” jutott neki, akkor valaki más a családból – akár egy-két generációval később – azt az adott problémát átvegye és úgy érezzen és viselkedjen, mintha az a rossz dolog a sajátja lenne.

 

Az előadások folyamán megismerheted azokat a törvényszerűségeket, amelyek egy családi rendszerben uralkodnak. Rávilágítunk azokra a rendszersérülésekre, amelyek kihatással lehetnek az egyén életére. Megismerkedhetsz a családállítás módszerével, amely segíthet helyreállítani a problémát, amivel nap, mint nap küzdesz.

 

 

Az előadások tematikája:

 

1. - A család struktúrája. A morfogenetikus mező. Hogyan látom a családomat. Kik- és miért tartoznak a családhoz? Hol a helyem a családban? Magzati kor, születés, gyermekkor. Az elvesztett ikertestvér. Kik a testvéreim?

 

2. - Párkapcsolat, házasság. Az új család. Az elhagyott társ, a „helycsináló”. Miért nem tudok tartós párkapcsolatot létesíteni? Válás, új házasság.

 

3. - Életvezetési problémák. Miért nem tudom megállni a helyem? Úgy érzem, nem a saját utamat járom. Sikertelenség. Miért nem tudok megfelelni az elvárásoknak?

 

4. - Betegségek. Miért érdemes jóban lenni a betegséggel.

Halál. Meghalt gyerek. Az abortuszban és spontán vetélésben elveszett gyerekek. A szülő elvesztése. Öngyilkosság.

 

Az előadásokat azoknak is ajánljuk, akik korábban már részt vettek családállításon.

 

Az előadáson a részvételi díj 2000 ft

 

 

 

 

ASRAM Jóga és Meditációs Központ

1024 Budapest,  Ady Endre u. 1.  I. em.      Tel: 0620-552-6564    e-mail: info@jogakozpont.hu

www.jogakozpont.hu